Ga naar de inhoud
Geblokkeerd

Chinese hackers vielen Oeigoeren buiten China via Facebook aan

Archieffoto Beeld © ANP

Facebook heeft maatregelen genomen tegen Chinese hackers die Oeigoeren buiten China via het sociale netwerk aanvielen en probeerden te bespioneren.

Oeigoeren zijn een een Turkse en overwegend islamitische etnische minderheid in China. Naar schatting worden 1 miljoen Oeigoeren vastgehouden in interneringskampen in de grensregio Xinjiang. Ook buiten China zijn Oeigoeren niet verlost van Chinese bemoeienis, blijkt uit maatregelen die Facebook heeft genomen.

Facebook heeft actie ondernomen tegen de Chinese hackersgroep die bekendstaat als 'Earth Empusa of Evil Eye'. De groep gebruikte nepprofielen om contact te leggen met Oeigoeren in het buitenland. Als het vertrouwen was gewonnen, werden links met malware en spyware verstuurd. Zo wilden de hackers de Oeigoeren bespioneren.

'Apple
Lees ook:
'Apple verbreekt banden met Chinees bedrijf om omstandigheden Oeigoeren'

'Goed uitgeruste operatie'

Doelwitten waren activisten, journalisten en dissidenten, voornamelijk Oeigoeren afkomstig uit de regio Xinjiang. De doelwitten wonen inmiddels echter in landen als Turkije, Kazachstan, de VS, Syrië, Australië, Canada en andere landen.

Of de Chinese overheid achter de aanvallen zit, is niet duidelijk. "De activiteiten hadden alle kenmerken van een goed uitgeruste en volhardende operatie, die onduidelijk houdt wie erachter zit", aldus Facebook. "We zagen deze activiteit op verschillende momenten vertragen, waarschijnlijk als reactie op de acties van ons en andere bedrijven om hun activiteit te verstoren."

Eerder deze week legde de Europese Unie voor het eerst sancties op aan China wegens het onderdrukken van Oeigoeren.

'Huawei
Lees ook:
'Huawei testte software voor herkenning gezichten Oeigoeren'