Ga naar de inhoud
Section 230

Zuckerberg wil strengere mediawet voor online platformen in VS

Topman Mark Zuckerberg van Facebook, tijdens een hoorzitting vorig jaar. Beeld © Getty

Mark Zuckerberg van Facebook wil dat alleen sociale mediaplatformen met een duidelijk beleid tegen illegale content in de toekomst beschermd worden onder de Amerikaanse communicatiewet.

Zuckerberg, Sundar Pichai van Google en Jack Dorsey van Twitter verschijnen donderdag voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om te praten over de strijd tegen online desinformatie. In de Amerikaanse politiek wordt de afgelopen jaren veel gesproken over het al dan niet intrekken van Section 230, een wet die vastlegt dat sociale mediabedrijven niet kunnen worden aangeklaagd voor wat hun gebruikers plaatsen.

Het Huis van Afgevaardigden publiceerde woensdag alvast hun statements. Pichai waarschuwt tegen het volledig intrekken van Section 230. "Zonder Section 230 zullen online platformen of teveel content weren, of helemaal geen content meer filteren", schrijft hij.

Zuckerberg
Australië
Zuckerberg krijgt mediawet Australië niet van tafel

Bewijzen dat je kan handhaven

Het voorstel van Zuckerberg gaat verder. Hij gelooft dat Section 230 moet worden aangepast. Alleen techbedrijven die kunnen bewijzen dat ze hun best doen om illegale content te weren, mogen beschermd worden onder de wet, vindt hij. Een "onafhankelijke partij" moet richtlijnen opstellen waar bedrijven zich aan kunnen toetsen.

Hij wil niet dat privacy en versleuteling deel worden van dit beleid. Die onderwerpen zijn volgens Zuckerberg zo complex dat ze extra tijd en aandacht vereisen. Sommige wetsvoorstellen rond Section 230 bevatten de eis om achterdeuren in te bouwen in de encryptie van berichtendiensten als WhatsApp.

Experts vinden het een slecht idee om dergelijke achterdeuren te maken. Criminelen zouden er ook gebruik van kunnen maken om gebruikers af te luisteren.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl