Investeerders enthousiast

Intel steekt miljarden in nieuwe fabrieken en wil Apple terugwinnen

24 maart 2021 14:23
Beeld © Getty Images

De nieuwe Intel-topman Pat Gelsinger heeft investeerders enthousiast gekregen met grote plannen voor nieuwe Amerikaanse fabrieken, waar ook chips voor derden gemaakt zullen worden.

De mondiale chipmarkt kampt met grote tekorten, en al daarvoor liep Intel achter op de concurrentie. Dat gaat veranderen, belooft de sinds 15 februari aangestelde nieuwe ceo. "Intel is terug. Het oude Intel is nu het nieuwe Intel", zei Gelsinger, aldus CNBC. De topman verrast met een investering van 20 miljard dollar in twee nieuwe chipfabrieken in de Amerikaanse staat Arizona.

Gedacht werd dat Intel vooral chipontwerper zou worden, om de productie uit te besteden aan Aziatische landen. Het tegenovergestelde blijkt waar: Intel wil zelf zowel ontwerpen als produceren, en zijn fabrieken daarnaast beschikbaar stellen aan andere chipontwerpers.

Intel zou al positieve reacties hebben geregen op zijn plannen van bedrijven als Amazon, Cisco, Google, IBM en Qualcomm.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regering VS vraagt Taiwan om hulp vanwege chiptekort

Intel wil Apple terugwinnen

Apple ontbreekt op die lijst: het bedrijf is zijn samenwerking met Intel juist aan het afbouwen. Apple gebruikte ruim vijftien jaar lang Intel-chips in zijn Mac-computers, maar ontwerpt nu zijn eigen chips zoals het voor iPhones al jaren doet.

Die chips van Apple worden gemaakt door grote Taiwanese Intel-concurrent TSMC. Dat bedrijf ligt op technisch vlak voor op Intel met de mogelijkheid kleinere chips te maken. Daarom is TSMC hofleverancier voor onder meer Apple en AMD. Gelsinger ziet dat nog wel veranderen. "We zullen klanten als Apple najagen", aldus de nieuwe topman.

Aandeel Intel omhoog

Investeerders zien de plannen van Intel rooskleurig: het aandeel Intel steeg in de nabeurshandel fors, terwijl de aandelen van TSMC en Samsung daalden. Ook westerse overheden zullen met belangstelling kijken naar de stap van Intel, omdat het bedrijf fabrieken in de VS en Europa heeft in plaats van in Azië. Dat is belangrijk om meerdere redenen, waaronder veiligheid, afhankelijkheid en werkgelegenheid.

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van