Ga naar de inhoud
Muziekindustrie

Vinyl haalt voor het eerst in Nederland de cd in

De fysieke verkoop van muziek is vorig jaar opnieuw hard gedaald. De uitzondering is vinyl: er werden meer lp's verkocht dan een jaar eerder. Daardoor heeft vinyl in Nederland nu de cd ingehaald.

Dat meldt de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie.

De Nederlandse muziekindustrie boekte voor het zesde jaar op rij een hogere omzet. In 2020 ging het om een stijging van 9,8 procent tot een totaal van 225,8 miljoen euro.

De stijging is weer te danken aan de groei van inkomsten uit streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music. Streaming was vorig jaar met 185 miljoen euro verantwoordelijk voor 82 procent van de totale omzet. Betaalde downloads van muziek zijn slechts goed voor 1,4 procent.

Danny Vera

Cd's brachten in 2020 nog maar 16,9 miljoen euro in het laatje, terwijl het aandeel vinyl nu op 17,1 miljoen euro uitkomt. Volgens de NVPI domineert Danny Vera de jaarlijst voor verkochte lp's.   

De omzet uit vinyl in Nederland steeg in een jaar tijd met 11 procent. Nederland is daar overigens niet uniek in. De langspeelplaat heeft in meerdere landen al de compact disc ingehaald. Zo was vorig jaar de omzet uit vinyl in de Verenigde Staten ook al groter dan die uit cd's.

Spotify
Lees ook
Spotify komt met abonnement met betere geluidskwaliteit

Nederland op plek 10 wereldwijd

Wereldwijd steeg de totale muziekomzet met 7,4 procent, meldt de organisatie van de internationale muziekindustrie IFPI. Nederland staat qua omzet op de tiende plaats in de wereld en blijft daarmee een belangrijke markt op het gebied van muziekconsumptie.

In de wereldwijde single-ranglijst over 2020 staat Blinding Lights van The Weeknd bovenaan, meldt de IFPI. Bij de wereldwijde ranglijst voor albums is het BTS-album 'Map of the Soul: 7' de koploper.

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter