Ga naar de inhoud
Zeven dashcams vergeleken

Getest: welke dashcam is de beste?

De afgelopen maanden ging Bright-autotester Rutger op pad met dashcams op zijn voorruit. Zeven dashcams namen het tegen elkaar op. Bekijk de video om te zien welke auto-camera onze favoriet is.

Nordval DC102

De goedkoopste dashcam uit onze test kost 129 euro. Voor dat bedrag krijg je niet één, maar twee camera’s. Want in de verpakking zit ook een cameraatje dat op de achterruit geplakt kan worden.

Het is een compact model dat je eenvoudig achter je spiegel kan verstoppen en dat 'geïnspireerd' lijkt door de populaire Blackvue-camera’s. Voor slechts 15 euro koop je een installatiepakketje waarmee je hem aan de 12 volt accu kan hangen zonder dat hij leegloopt. De camera neemt dan ook op als je geparkeerd hebt en er gebeurt iets.

De app is prima om te zien en eenvoudig te gebruiken. Het beeld is overdag prima met 1440P en 30 frames per seconde. ’s Nachts is het niet langer bruikbaar om details te zien. En met slecht weer of de zon op de motorkap mis je een polarisatiefilter.

Kenwood DRV-A700W

De Kenwood is wat mij betreft de best uitziende camera. Daarmee bedoel ik vooral dat je hem zo op kan plakken dat je maar amper kunt zien dat hij niet standaard in je auto hoort. 179 euro kost de Kenwood en daarvoor krijg je een enkele camera met beeldkwaliteit vergelijkbaar met de Nordval (wederom ook 1440p en 30 fps). Met regen en reflectie is de Kenwood beter dankzij een meegeleverd polarisatiefilter. Er is een mogelijkheid om een achterruitcamera aan te sluiten, maar die zit niet in het doosje en kost 50 euro extra. De app ziet er uit alsof hij in de jaren 90 ontworpen is. Maar werkt moeiteloos.

Nadeel van de Kenwood is dat hij veel piept ter waarschuwing, ook als ik zoveel mogelijk uit heb gezet in de app. Er wordt geen sigarettenaansteker meegeleverd, want Kenwood gaat ervan uit dat je hem vast inbouwt. Die bedrading zit wel standaard in de doos.

Mio Mivue 866

De Mio is helemaal nieuw en heeft een paar bijzondere features. Met de ingebouwde accu kun je 48 uur lang de parkeerstand draaien bijvoorbeeld. Hij kan met 60 frames per seconde filmen en dat levert scherper beeld op, zeker bij hoge snelheden. Bovendien kan hij je waarschuwen voor flitsers en trajectcontroles. Voor 199 heb je dus een boel extra opties ten opzichte van de Kenwood. De Mio heeft ook een scherm, waardoor je geen smartphone nodig hebt om hem in te stellen of beelden terug te kijken. Persoonlijk vind ik dat niet prettig omdat je ’s avonds dan helder licht in je auto hebt bij het wegrijden. Het duurt altijd even voor het scherm in standbymodus gaat. Maar voor het gebruiksgemak is het wel een pré. De app ziet er keurig uit en doet de basics.

Waarmee de Mio zich vooral onderscheid is dat hij je auto allerlei features kan geven die normaal extra kosten. Zo kun je Lane Departure Warning aanzetten of een herinnering als je je lichten aan laat staan. Als je te vaak over de lijn gaat, waarschuwt de Mio je dat je misschien even rust moet nemen. Heb je die opties niet op je auto en wil je ze graag, dan is de Mio een goedkope mogelijkheid om ze toe te voegen. 

Nextbase 622GW

De Nextbase is ook een bijzonder apparaat voor een prijs van 299 euro. Je kunt in de zijkant camera’s klikken om de passagiers ook te filmen (handig als je een Uber rijdt) of zelfs door de achterruit het verkeer in beeld te krijgen. In theorie klinkt dat heel goed, in praktijk betekent het dat je de camera op een plek moet ophangen die altijd een compromis is. Of je kunt hem moeilijk bedienen vanaf de bestuurdersstoel, of hij hangt in je zicht. Die optie raad ik dus af.

Gebruik je het niet, dan heb je aan de Nextbase een fijne dashcam, als je tenminste blij wordt van een schermpje voor de bediening.

Het beeld is 4K en dat verschil zie je in de details. Wil je dashcam materiaal gebruiken voor je vakantiefilm, dan is dat wel een mooie extra. Het is ook de enige met digitale beeldstabilisatie. Dat je hem met Alexa kunt bedienen is geinig, maar vertel me wat je zou willen zeggen tegen je dashcam? Ik kan het niet bedenken.

Als ik een dashcam met een schermpje wilde, dan werd het deze. De app is eenvoudig te gebruiken.

BlackVue DR750X-1CH

De BlackVue is 1 van de populairste makers in Nederland. Hij is eenvoudig te verstoppen, want amper groter dan de Nordval en levert mooi beeld. Voor 349 euro heb je de versie met 1 camera. Voor 50 meer heb je er een extra cameraatje voor de achterruit bij. Je kunt de BlackVue via een extra module of via een hotspot in je auto de beelden ook meteen naar de cloud laten sturen. Ideaal voor stalkers die hun auto ergens willen parkeren en op afstand koekeloeren.

De app is eenvoudig te bedienen en ziet er fris uit. Net als de beelden trouwens. Dat de DR750X met 60 frames per seconde filmt kun je wel terug zien.

Garmin Tandem

Het buitenbeentje in de test is de Garmin Tandem. Hij kost 350 euro en is dus serieus aan de prijs, maar daarvoor krijg je een dashcam die ondanks “slechts 1440p” erg mooi beeld levert en zowel naar buiten als naar binnen kan filmen. Dat betekent overigens ook dat hij hetzelfde nadeel heeft als de Nextbase: het is lastig om hem op een plek op te hangen waar hij niet in beeld hangt. De Garmin heeft ook stembediening, waarvoor ik de zinnige toepassing nog niet gevonden heb.

Montage is eenvoudig doordat je een klein rond magneetje installeert waar je de Tandem op kunt zetten.

Ook de Garmin app ziet er modern uit en levert je inzicht in al je filmpjes. Door de tweede camera en de prijs kan ik de Tandem niet echt aanraden, tenzij je taxichauffeur of Uber rijder bent.

Thinkware U1000

De duurste jongen uit onze test is de Thinkware U1000; bijna 500 euro. Deze kan filmen in 4K of in 1440P en 60 frames per seconde. Ik moet zeggen dat het lastig kiezen is tussen die twee. Want bij 60 frames per seconden kun je op snelheid teksten beter lezen, maar bij 4K heb je een fraaier beeld.

De camera kan in zijn parking mode ongeveer een maand draaien zonder je accu leeg te trekken. Dat is bijzonder, want het betekent dat de U1000 weinig stroom trekt. Het is ook net als de Kenwood een makkelijk te verstoppen model. Het meegeleverde polarisatiefilter kun je niet zoals bij de Kenwood even opschroeven, maar moet je eenmalig opplakken en daarbij moet je er goed voor zorgen dat het lensje niet vies wordt aan de binnenkant. Spannend om te doen dus.

Als je over een hobbel heen rijdt of te dicht langs een andere auto neemt de Thinkware vanzelf een event video op. Die wordt niet zomaar overschreven. Om je dat te laten weten hoor je een kort piepje.

Zoek je een dashcam om bij een ongeluk bewijs te hebben en wil je niet teveel uitgeven, dan raden we de Nordval van harte aan. Dat is een prima apparaat in de meeste omstandigheden. Wil je maximale zekerheid en wel wat geld uitgeven voor goed beeld, dan is de Thinkware U1000 je kandidaat. Of alternatief de grote broer van de BlackVue die wij getest hebben. De DR900X kost hetzelfde als de ThinkWare. Welke je dan het liefst wilt hebben ligt vooral aan de ideale form factor: een liggende rol of een staand blok.

Bekijk de review van de dashcams en laat een reactie achter.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl