Ga naar de inhoud
'Precedent voor andere landen'

iPhone krijgt in Rusland installatiescherm voor Russische apps

iPhone-gebruikers in Rusland krijgen vanaf 1 april een speciaal installatiescherm met apps die door de Russische overheid zijn uitgekozen. De concessie kan volgens experts verstrekkende gevolgen hebben.

iPhones worden in tegenstelling tot Android-toestellen nooit geleverd met voorgeïnstalleerde apps van derden. In Rusland heeft Apple met een concessie wel een stap in die richting moeten zetten. Russen die een nieuwe iPhone instellen, krijgen vanaf 1 april een nieuw installatiescherm te zien, meldde de Russische krant Vedomosti.

Op dat scherm staan apps van Russische ontwikkelaars die zijn goedgekeurd en aangedragen door de Russische overheid. Het gaat onder meer om apps als Russische zoekmachine Yandex, maildienst Mail.ru en staatszender Channel One. De apps zijn niet standaard geïnstalleerd: die keuze ligt nog steeds bij de iPhone-gebruiker zelf. Wel is de keuze om de apps te installeren standaard aangevinkt.

Recordkwartaal
Lees ook:
Recordkwartaal Apple door grote vraag naar iPhone 12

Eerste keer voor Apple

De stap is gevolg van een Russische wet die vanaf april van kracht zal zijn. Volgens die wet moeten apparaten zoals computers, smartphones en slimme tv's worden geleverd met een selectie apps die door de overheid is goedgekeurd.

Apple bevestigt tegen The Verge dat het meewerkt aan de nieuwe regels in Rusland. Een andere keuze had Apple nauwelijks: het bedrijf kan zijn telefoons niet verkopen in Rusland zonder het nieuwe installatiescherm aan te bieden.

Bovendien is er een boete voor verkopers van apparaten die niet aan de wet voldoen. Dat treft Apple, dat in veel gevallen zelf de verkoper van zijn iPhones is.

Apple
Lees ook:
Apple moet 260 miljoen euro betalen om schenden patent

'Precedent voor andere overheden'

De concessie van Apple zal niet onopgemerkt blijven bij andere overheden, zegt Adrian Shahbaz van mensenrechtenorganisatie Freedom House tegen Wired. "Dit is onderdeel van een bredere trend die we zien in landen als Iran, Turkije en India. "De autoriteiten uiten frustraties op populaire buitenlandse apps terwijl ze inheemse alternatieven promoten, die strikter gecontroleerd worden door de overheid."

Daar wijst ook Mikhail Klimarev op, directeur van de Russische organisatie Internet Protection Society. Hij denkt dat het mes aan twee kanten snijdt voor het Kremlin. Aan de ene kant worden apps gepromoot die makkelijker door de overheid te controleren en beïnvloeden zijn, tegelijkertijd wordt de techmarkt gemanipuleerd.

'Apple-bril
Lees ook
'Apple-bril krijgt oogtracking, mogelijk met irisherkenning'

Apple eerder in China overstag

Hoewel het installatiescherm de eerste concessie van zijn soort is, ging Apple eerder met een overheid akkoord over een omstreden onderwerp. In China wordt de iCloud-data van Chinezen opgeslagen op servers die worden beheerd door de overheid, en zijn de encryptiesleutels van die accounts ook in handen van de overheid.

Ook verwijdert Apple in China apps uit zijn App Store die de overheid niet aanstaan.

'Apple
Lees ook
'Apple brengt vingerafdrukscanner terug in iPhone 13'
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter