Sociale media

Facebook verwijderde 1,3 miljard nepaccounts in drie maanden

21 maart 2021 11:59 Aangepast: 22 maart 2021 13:06
Topman Mark Zuckerberg van Facebook, tijdens een hoorzitting vorig jaar. Beeld © Getty

Facebook zegt tussen oktober en december 2020 in totaal 1,3 miljard nepaccounts te hebben verwijderd.

Ook zegt Facebook 12 miljoen stukjes content te hebben weggehaald over het coronavirus en vaccins. Dat gebeurde nadat gezondheidsexperts hadden vastgesteld dat het ging om valse of onnauwkeurige informatie.

Facebook komt met die uitleg in de aanloop naar een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de verspreiding van nepnieuws op internet. Daar worden donderdag topmannen verwacht van techreuzen als Facebook, Google en Twitter. 

"Het is verleidelijk om misinformatie te zien als een losse uitdaging waar een enkele oplossing voor bestaat. Helaas is dat niet het geval", laat Facebook weten. Het bedrijf zegt dat ook mensen die het goed bedoelen soms misinformatie delen. In de afgelopen drie jaar heeft Facebook naar eigen zeggen meer dan honderd netwerken verwijderd die zich schuldig maakten aan 'gecoördineerd niet-authentiek gedrag'.

Facebook heeft ruim 35 duizend medewerkers in dienst die content op zijn platforms beoordelen. Ook investeert het steeds meer in software met kunstmatige intelligentie die misinformatie kan herkennen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Facebook maakt versie Instagram voor kinderen jonger dan 13 jaar'

Factcheckers

Volgens Facebook heeft het ook onafhankelijke factcheckers ingeschakeld die berichten in meer dan 60 talen kunnen beoordelen. Daarnaast worden gebruikers gewezen op betrouwbare bronnen met informatie over gevoelige kwesties als de coronapandemie, verkiezingen en klimaatverandering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook werkt aan polsband om slimme bril te besturen

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van