DAB+

Radiozenders starten campagne voor digitalisering

22 maart 2021 06:01 Aangepast: 22 maart 2021 10:31

Nederlandse publieke en commerciële radiozenders zijn maandag een campagne gestart voor digitalisering. De stations willen luisteraars aansporen om van de analoge FM over te stappen naar de digitale (DAB+) radio.

Digitaal radio luisteren is al aan een opmars bezig. Uit luistercijfers van Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) komt naar voren dat 38,3 procent in december 2020 en januari 2021 radiozenders via internet of DAB+ heeft aangezet. Een jaar eerder was dat 33,5 procent.

Radio's met een analoge FM-frequentie worden ook steeds minder verkocht. Daarnaast is sinds 20 december 2020 de Europese richtlijn van kracht dat alle nieuw verkochte auto’s standaard zijn voorzien van DAB+.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sonos onthult zijn kleinste speaker tot nu toe

Einde FM?

Als het aantal FM-luisteraars is afgenomen tot 30 procent zullen partijen in overleg een datum vaststellen waarop FM wordt afgeschakeld. "Het ligt in de lijn der verwachting dat in de komende 5 tot 8 jaar steeds meer luisteraars via digitale devices naar de radio gaan luisteren. Met deze nieuwe campagne die door alle stations wordt uitgezonden, maken we mensen hier steeds meer bewust van", aldus Paul Römer, voorzitter van de Stuurgroep Digital Radio NL en Managing Director Radio en Televisie bij Talpa Network.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van