Vertraging in Brussel

'Vertraging aanpak Big Tech dreigt door gekibbel in Europees Parlement'

21 maart 2021 11:51 Aangepast: 22 maart 2021 10:38
EU-commissaris Vestager Beeld © ANP

Het invoeren van Europese regels die de macht van grote techbedrijven als Facebook en Google moeten inperken dreigt vertraging op te lopen.

Onenigheid in het Europees Parlement zorgt ervoor dat nieuwe regels over de regulering van grote techbedrijven, ook bekend als 'Big Tech', nog altijd op goedkeuring wachten, schrijft de Financial Times.

De voorgestelde regels rond digitale diensten en markten, die de macht van de Amerikaanse techreuzen moeten inperken, worden door de Europese Commissie als dringend bestempeld. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) hoopt dat het Europees Parlement, de lidstaten en de Commissie in het voorjaar van 2022 tot een akkoord kunnen komen.

Gekibbel

Maar meerdere commissies van het Europees Parlement kibbelen over de vraag wie het debat over de voorstellen zal leiden, voordat de EP-leden over de wetgeving stemmen, schrijft de Britse krant. Nog altijd is er geen duidelijke winnaar, al verwachten sommige wetgevers later deze maand daar een definitief besluit over.

Vestager drong er onlangs bij de leden van het Europees Parlement opnieuw op aan de goedkeuring van de wetgeving te bespoedigen. "Ik hoop dat u dezelfde urgentie voelt als ik." Ze sprak ook van "een wake-up call is zonder de snooze-functie".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Big Tech in Big Trouble?

Frankrijk en Duitsland eerder met eigen regels

Sommige EU-lidstaten hebben hun bezorgdheid geuit over het getreuzel van het parlement. Bij de leden van het Europees Parlement wordt erop aangedrongen "snel verder te werken" aan de invoering van de wetgeving. Brussel heeft de ontwerpvoorstellen in december gepubliceerd.

Frankrijk en Duitsland zijn ondertussen bezig met hun eigen wetgevingsagenda om Big Tech aan banden te leggen. Daarmee ondermijnen ze het streven van Brussel naar één enkele, voor het hele blok geldende regelgeving, omdat zij eerder dan Brussel proberen Big Tech te reguleren.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Big tech is dolblij met Joe Biden. Maar waarom?

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van