Populaire video-app

Maker van hit-app Wombo: 'Er komt ook Nederlandse muziek in onze app'

19 maart 2021 21:57 Aangepast: 19 maart 2021 23:10

Het is dé hit in de appwinkels momenteel: Wombo. De app maakt van foto's in mum van tijd deepfake-filmpjes. "Na Brazilië is Nederland het land waar onze app het vaakst is gedownload", vertelt de maker van Wombo aan Bright.

De Canadees Ben Zion Benkhin kwam op het idee voor Wombo toen hij vorig jaar zomer veel deepfake-video’s tegenkwam. Een deepfake is een realistische, maar neppe video, gemaakt door software met kunstmatige intelligentie.

Toen Benkhin het zelf wilde proberen bleek het nog best lastig om een deepfake te maken. "Het was moeilijk om dat zelf te doen. Je had er speciale hardware voor nodig en verstand van programmeren", vertelt hij. "Dat is voor 99 procent van de mensen niet te doen. Ik dacht toen: ik moet het simpel maken."

Wombo werkt inderdaad heel eenvoudig. Je maakt een foto van een gezicht, kiest een liedje en Wombo maakt een video. Vervolgens kan je die video, waarin een liedje wordt geplaybackt, delen op social media. 

Liedjes promoten

Wombo is gratis met advertenties, maar je kan ook betalen voor een advertentievrije app en voorrang op de server van Wombo, zodat jouw Wombo-filmpje eerder klaar is. De appmakers zeggen dat de gegevens van gebruikers worden verwijderd en niet worden gedeeld of doorverkocht. 

Het echte verdienmodel van Wombo zit in de muziek: artiesten kunnen betalen om hun liedjes in de app te krijgen. Benkhin: "We willen artiesten de mogelijkheid geven om hun liedjes te promoten via onze app. Deze week komen de eerste Nederlandse liedjes in Wombo."

Welke Nederlandse artiesten met Wombo gaan samenwerken, wil hij nog niet zeggen. "Dat houd ik nog even geheim. We werken hard aan een systeem om gebruikers per land andere muziek aan te bieden."

Appmakers Angad Arneja, Ben-Zion Benkhin en Paul Pavel (vlnr) Appmakers Angad Arneja, Ben-Zion Benkhin en Paul Pavel (vlnr)

Wombo-combo

Er komen ook meer nieuwe features aan, maar daar wordt nog aan gebouwd. "We hebben iets bedacht dat 'Wombo-combo' heet. Ik kan er nog niet veel over vertellen, maar met deze naam kan je vast wel iets bedenken." 

De app is inmiddels meer dan 15 miljoen keer gedownload wereldwijd, voor iPhone en Android. In Nederland bereikte de app de toppositie voor gratis apps in de Apple App Store.

"Nederland staat in de lijst met landen die Wombo hebben gedownload op de tweede plaats. Alleen in Brazilië zijn er meer Wombo-gebruikers. Op de derde plek staat India. Als we zo doorgaan halen we de 50 miljoen downloads ook met gemak."

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Zo worden deepfakes gemaakt

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van