Elektrische auto's

'Volvo-moeder gaat strijd met Tesla aan met nieuw merk'

19 maart 2021 09:42 Aangepast: 19 maart 2021 11:34

Het Chinese autoconcern Geely, onder andere eigenaar van Volvo, wil de concurrentie aangaan met Tesla. Geely zou luxe elektrische auto's willen gaan maken.

Ingewijden meldden aan persbureau Reuters dat de Chinezen met een nieuw merk mikken op het luxere segment voertuigen. Het merk krijgt de naam Zeekr en zal worden ondergebracht bij het nog te lanceren Geely-onderdeel Lingling Technologies.

De stap betekent een nieuwe poging van Geely in zijn langgekoesterde ambitie om luxere wagens te gaan maken, zoals Mercedes-Benz. Geely is naast eigenaar van Volvo ook aandeelhouder van Mercedes-Benz-moeder Daimler, met een belang van bijna 10 procent in de Duitse automaker.

Voorbeeld Tesla volgen

Qua verkoopstrategie zal Geely het voorbeeld van Tesla volgen, met showrooms in stadscentra waar auto's tegen een vaste prijs worden verkocht. Daarmee wordt afscheid genomen van de traditionele verkoop via dealers. Die strategie zorgde bij Tesla voor snelgroeiende verkopen in China, 's werelds grootste automarkt.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Is Lucid het nieuwe Tesla?

Subsidies China

De Chinese regering zet met subsidies en andere regelingen stevig in op het bevorderen van energiezuinige voertuigen (NEV), zoals door batterijen of waterstof aangedreven auto's of plug-in hybride-modellen. Daarmee wil Peking de chronische luchtverontreiniging en de opwarming van de aarde tegengaan. Ook wil China daarmee de belangstelling van techbedrijven en investeerders aanwakkeren.

China voorspelt dat NEV's tegen 2025 goed zullen zijn voor 20 procent van de jaarlijkse autoverkoop. Dat was vorig jaar ongeveer 5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Eerste indruk: nieuwe elektrische scooters en e-brommer van Segway

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van