Google

Google verwijderde bijna 100 miljoen coronareclames

17 maart 2021 18:58 Aangepast: 17 maart 2021 19:04

Google heeft vorig jaar 99 miljoen advertenties over het coronavirus verwijderd. Het gaat om reclames voor nep-behandelingen, nep-vaccins en mondkapjes. Aanbiedingen van die laatste categorie waren in periodes van schaarste omstreden.

Dat heeft Google gemeld bij de bekendmaking van zijn jaarlijkse cijfers over schadelijke reclames, ook wel bekend als 'bad ads'. In totaal heeft de populaire Amerikaanse zoekmachine 3,1 miljard advertenties geblokkeerd of verwijderd. Dat zijn bijna 5900 advertenties per minuut. De cijfers vallen hoger uit dan in 2019 toen Google 2,7 miljard advertenties verwijderde. Maar enkele jaren terug, in 2017, werden er wereldwijd nog meer dan 3,2 miljard geschrapt.

Google let doorgaans bijvoorbeeld scherp op zogenoemde phishingadvertenties. De makers daarvan proberen stiekem de persoonsgegevens van nietsvermoedende mensen in handen te krijgen. Maar Google legt ook andere beperkingen op. Zo kijkt het bedrijf in elk land bij advertenties voor medicijnen of de middelen daar wel toegelaten zijn. Vanwege de Amerikaanse presidentsverkiezingen is vorig jaar ook veel politieke reclame geweerd. Dit betrof meer dan 5 miljoen advertenties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

FIFA 21 vanaf nu te spelen via Google Stadia

Het op pauze zetten van advertenties bij gevoelige of onvoorspelbare gebeurtenissen gebeurt wel vaker om de verspreiding van misleidende informatie te voorkomen. Na de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool in januari dit jaar werden advertenties van politieke aard bijvoorbeeld ook tijdelijk niet meer getoond.

Rond de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland zijn niet van dit soort beperkingen van kracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ook Google verlaagt commissie voor appmakers

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van