Groter beeldbereik

Formule 1 gaat races in HDR uitzenden: 'Eerste tests dit jaar'

15 maart 2021 14:19 Aangepast: 15 maart 2021 14:22

Formule 1-races zijn al in de hogere 4K-resolutie te bekijken, binnenkort ook voor het eerst via Ziggo. Maar later dit jaar komt daar ook nog de beeldtechniek HDR bij, voor een hoger dynamisch bereik.

HDR (high dynamic range) is voor streamingdiensten als Netflix en Disney+ al jaren de standaard. De techniek maakt het dynamisch bereik van beelden groter, waardoor die realistischer ogen. Details zijn gelijktijdig in fel belichte delen als in de schaduw te zien, het contrast is hoger en er zijn meer keurtinten te zien. Voor HDR en varianten als HDR10+ en Dolby Vision is wel een relatief recente tv nodig.

De kenmerken van HDR maken de techniek erg geschikt voor Formule 1, zegt Ian Holmes, F1-directeur voor mediarechten tegen Motorsport.com. "HDR is erg effectief voor snelbewegende objecten. We zullen dit jaar tests uitvoeren. Wel moeten we bekijken wie het zou kunnen krijgen. Als we het morgen zouden aanbieden, zouden maar erg weinig mensen het kunnen zien", zegt Holmes over uitzendingen in HDR.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziggo zendt Formule 1 in 4K-kwaliteit uit

Bij Ziggo in 4K vanaf dit jaar

De races, kwalificaties en trainingen van de Formule 1 worden sinds 2017 in 4K-resolutie gefilmd. In Nederland was die kwaliteit nog niet beschikbaar; vanaf eind maart kunnen Ziggo-klanten met een Mediabox Next wel in 4K kijken. Zo'n box is er wel alleen voor de twee duurste Ziggo-abonnementen.

Holmes van Formule 1 wijst ook op de sprong in beeldkwaliteit waar de Olympische Spelen doorgaans voor zorgen. De Spelen in Tokio later dit jaar worden ook in 4K uitgezonden, hoogstwaarschijnlijk te bekijken via Eurosport. De reguliere Nederlandse tv-zenders zijn vooralsnog niet in 4K-resolutie beschikbaar.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van