Chips voor 5G

'VS legt meer beperkingen op aan leveranciers Huawei'

12 maart 2021 10:04 Aangepast: 12 maart 2021 10:08

De Amerikaanse regering gaat het Chinese techbedrijf Huawei naar verluidt nog meer dwarszitten. Dat gebeurt door de export van belangrijke leveranciers van de Chinezen meer aan banden te leggen.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Producten als chips, antennes en batterijen die geschikt zouden zijn voor 5G-apparatuur van Huawei, zouden voortaan niet meer voor dat doel gebruikt mogen worden. De Amerikaanse regering van president Joe Biden weigerde commentaar.

Sommige bedrijven hadden eerder nog vergunningen gekregen waarmee ze toch nog onderdelen naar Huawei konden sturen. Maar er waren ook bedrijven die hadden geklaagd over de verwarrende regels, nadat de regering van president Donald Trump Huawei op de de zwarte lijst voor het kopen van Amerikaanse technologie had gezet.

Vermeende banden met Chinese leger

Biden besloot eerder al om beperkingen richting Huawei in stand te houden. Net als zijn voorganger ziet de president het Chinese concern als een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS en bondgenoten.

De Amerikanen zeggen dat Huawei nauwe banden met het Chinese leger heeft en dat er risico's zijn op spionage voor de Chinese overheid, iets wat Huawei zelf ontkent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huawei onthult nieuwe opvouwbare smartphone

5G-netwerken

In verscheidene Europese landen is Huawei ook al in de ban gedaan bij apparatuur voor 5G-netwerken. Het Nederlandse KPN gebruikt wel telecomapparatuur van Huawei, maar naar eigen zeggen niet in kritieke delen van het netwerk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huawei-topman wil in gesprek met Biden over handelsoorlog

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van