Fortnite

Fortnite-maker klaagt Google aan in Australië

10 maart 2021 11:16

Epic Games, de maker van het schietspel Fortnite, heeft opnieuw Google aangeklaagd. Dit keer diende het bedrijf in Australië een aanklacht in tegen Google vanwege vermeende concurrentievervalsing met de appwinkel Google Play Store.

De nieuwe Australische rechtszaak volgt op vergelijkbare zaken die Epic Games heeft aangespannen tegen Google en Apple in de VS, de EU en het Verenigd Koninkrijk. Epic Games stelt dat beide bedrijven appmakers dwingen een deel van hun inkomsten af te staan.

Voor apps die via de App Store of Google Play Store worden gedownload verplichten Apple en Google dat hun eigen betalingssystemen worden gebruikt als er binnen die apps aankopen worden gedaan. Bij Epic Games zijn dat bijvoorbeeld muntjes die spelers van Fortnite kunnen kopen. Daarover rekenen de twee techreuzen commissies tot wel 30 procent.

Anders dan Apple, laat Google het binnen Android wel toe dat apps via andere appstores dan zijn eigen Play Store zijn te downloaden. Maar in de nieuwe aanklacht stelt Epic Games dat Google dit "ontstellend moeilijk maakt", waarmee de zoekmachinemaker wetten voor consumentenbescherming zou schenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fortnite-maker Epic dient klacht in tegen Apple bij EU

Strijd om de appstores

De rechtszaken van Epic Games volgen op de verwijdering van Fortnite uit de downloadwinkels. De gamestudio staat niet alleen in zijn klachten over het commissiebeleid binnen appstores. Zo vinden onder meer Spotify, Facebook en een groep mediabedrijven als Bloomberg, The New York Times en Disney dat Apple iets moet doen aan de commissies voor betalingen binnen zijn appstore.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Epic verliest opnieuw rechtszaak tegen Apple over Fortnite

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van