Vergeldingsacties

'Biden komt met cyberaanvallen op Rusland en China'

08 maart 2021 10:45
Beeld © AFP

De Amerikaanse regering van president Biden zou op korte termijn met digitale vergeldingsacties tegen Rusland komen. Ook tegen China worden stappen voorbereid.

De Amerikaanse overheid bevestigde in december het slachtoffer te zijn van een grote hackaanval. Russische hackers zouden kwetsbaarheden in systemen van het bedrijf SolarWinds hebben misbruikt om toegang te krijgen tot computersystemen van overheden. De VS komt binnenkort met vergeldingsacties die hacks, zeggen ingewijden tegen The New York Times.

De eerste stap zou binnen drie weken gezet worden. Het zou gaan om 'geheime aanvallen' op Russische netwerken. Die aanvallen zouden herkenbaar zijn voor de Russische president Poetin en zijn inlichtingendiensten, maar niet voor de rest van de wereld. De aanvallen zouden ook gepaard gaan met economische sancties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'40 procent Nederlandse mailservers van Microsoft nog kwetsbaar'

Nieuwe groep op Chinese hacks

De Amerikaanse regering wil ook snel reageren op de Chinese aanval waarbij kwetsbaarheden zijn misbruikt in de e-mailservers van Microsoft Exchange. Onder meer Amerikaanse defensie-aannemers zouden via de kwetsbaarheden zijn aangevallen, naast honderdduizenden andere getroffen bedrijven.

De Chinese hack wordt nu onderzocht door een taskforce van verschillende Amerikaanse veiligheidsdiensten waaronder de FBI en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, zegt het Witte Huis tegen CNN. Volgens ingewijden zou er haast zijn geboden bij een reactie, omdat de Microsoft-kwetsbaarheden zoveel potentiële slachtoffers heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hackers zitten presentatie Formule 1-bolide Williams dwars

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van