Boerenprotesten

'Overheid India dreigt met celstraffen Twitter, Facebook-werknemers'

05 maart 2021 19:42
Premier Modi spreekt de Indiase bevolking toe in een videoboodschap. Beeld © Getty

De overheid van India zou gedreigd hebben om werknemers van Facebook, WhatsApp en Twitter in de gevangenis te gooien als ze posts van demonstrerende Indiase boeren niet offline halen.

Dat zeggen bronnen van de Wall Street Journal vrijdag. Hondderdduizenden boeren protesteren nu maandenlang tegen nieuwe landbouwwetten. De regering van premier Narendra Modi probeert verspreiding van informatie over deze protesten de kop in te drukken, schrijft de Wall Street Journal.

De techbedrijven hebben meerdere geschreven waarschuwingen ontvangen. In sommige van deze waarschuwingen zouden specifieke Indiase medewerkers van het bedrijf worden bedreigd.

Miniatuurvoorbeeld
India

Waarom de boeren in India al maanden demonstreren

De Indiase overheid zou ook dataverzoeken hebben opgestuurd aan de techbedrijven. Facebook en Twitter willigen deze echter vaker niet in. Ze willen alleen ingaan op "verzoeken die consistent zijn met internationale standaarden op het gebied van mensenrechten en de rechtstaat", aldus WhatsApp tegen de Amerikaanse krant.

Facebook zou de helft van de verzoeken om content te verwijderen hebben ingewilligd, Twitter slechts 1 procent. Bij een geschil met de Indiase overheid begin Februari, weigerde Twitter om de accounts van verschillende journalisten en activisten te verwijderen.

Afgelopen week legde de Indiase regering nieuwe regels op aan sociale mediabedrijven. Zo moeten ze een contactpersoon aanwijzen voor de regering, een 'compliance officer' die kijkt of posts stroken met lokale regelgeving en moeten platformen foto's waarop naakte of deels naakte mensen te zien zijn verwijderen.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van