Volksraadpleging

TU Delft vraagt online mening over klimaatmaatregelen

03 maart 2021 11:54 Aangepast: 03 maart 2021 12:38
Windmolens, zonnepanelen en warmtenetten zullen de taken van kolen en gas moeten overnemen. Beeld © Rob Voss

De TU Delft en Universiteit Utrecht organiseren een landelijke online raadpleging over het Nederlandse klimaatbeleid die openstaat voor alle Nederlanders.

Het gaat om een Participatieve Waarde Evaluatie (PWE), een vorm van volksraadpleging waarbij burgers over verschillende maatregelen hun oordeel kunnen vellen. De universiteiten willen nu weten hoe Nederlandse burgers denken over tien verschillende maatregelen die het mogelijk moeten maken om de nationale klimaatdoelstellingen van 2030 te halen.

15 miljard euro

Deelnemers krijgen 15 miljard euro om 'uit te geven' en moeten met dat geld maatregelen kiezen die de CO2 uitstoot met 27 megaton beperkt. Per maatregel krijgt elke deelnemer uitgelegd hoe die precies werkt en wat voor effecten die zal hebben.

De keuzes die je maakt, kun je vervolgens beargumenteren. Als je niet wil dat de overheid maatregelen neemt, kun je dat ook aangeven. De twee universiteiten splitsen de uitkomsten later uit en zullen ze statistisch analyseren om "vaststellen hoe de voorkeuren van deelnemers voor een maatregel worden beïnvloed door de effecten", schrijft de TU Delft.

Miniatuurvoorbeeld
Klimaatverandering

VVD laat klimaatplannen niet doorrekenen: 'Niet eerlijk voor kiezer'

Eerder onderzoek

De PWE is alleen via desktop- en laptop-computers in te vullen, omdat gebruikers volgens de onderzoekers het niet prettig vinden om zo'n lang onderzoek via de telefoon uit te voeren. In mei vorig jaar organiseerden de universiteiten al een dergelijk onderzoek over coronamaatregelen.

Uit dat onderzoek bleek dat Nederlanders beperkte versoepelingen wilden. Het liefst zagen ze dat mensen in contactberoepen weer aan het werk gingen.

De uitkomst van het onderzoek wordt begin april als advies gedeeld met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het Voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord. Geinterresseerden kunnen tussen 5 en 14 maart deel nemen aan de raadpleging.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van