Coronavirus

Twitter labelt tweets met desinformatie over coronavaccins

02 maart 2021 09:30

Twitter-gebruikers die vaak desinformatie over coronavaccins plaatsen, kunnen een tijdelijke of zelfs permanente ban verwachten.

Twitter gaat vanaf dinsdag dergelijke tweets van een waarschuwingslabel voorzien, schrijft het bedrijf. In eerste instantie zal een team van Twitter handmatig tweets van zo'n label voorzien.

De bedoeling is dat het algoritme van het Twitter-team gaat leren, zodat het systeem op termijn ook automatisch desinformatie kan herkennen. Omdat dat een lastig proces is, start Twitter in eerste instantie met het screenen van alleen Engelstalige tweets.

Twitterban

Plaatst iemand een tweet die wordt aangemerkt als desinformatie over het coronavaccin, dan krijgt die eerst een waarschuwing. Verdere 'strikes' leveren steeds langere blokkades op van het Twitter-account.

Tweet iemand meer dan vijf keer desinformatie, dan wordt zijn account permanent verwijderd. Twitter treedt al langer op tegen desinformatie over het coronavirus in het algemeen.

Miniatuurvoorbeeld
Covid-19

YouTube verwijdert video's met desinformatie over coronavaccins

Sociale media tegen desinformatie

Sociale mediabedrijven treden steeds aggressiever op tegen desinformatie over Covid-19 en coronavaccins. Facebook kondigde bijvoorbeeld afgelopen maand aan dat desinformatie over alle vaccins in het algemeen verboden is op het platform.

Het bedrijf hoopt daarmee iets te doen aan de grote stroom misleidende of onware informatie op sociale media. Complottheorieën over Covid-19 circuleren al sinds het begin van de crisis op het platform.

Videosite YouTube verwijdert sinds vorig jaar video's die onwaarheden verspreiden over het coronavirus en coronavaccins.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van