1400 accounts

'Amerikaanse Justitie kijkt naar WhatsApp-hack door Israëlisch spionagebedrijf'

01 maart 2021 14:20
Beeld © Getty Images

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft informatie opgevraagd over de vermeende poging van het Israëlische spionagebedrijf NSO om accounts van 1400 WhatsApp-gebruikers te hacken.

Juristen van het ministerie hebben WhatsApp onlangs benaderd met technische vragen, meldt The Guardian. De vermeende hackpoging zou begin 2019 zijn gedaan, en werd destijds al door de FBI onderzocht. Later dat jaar startte WhatsApp een rechtszaak tegen NSO. In die zaak stelt WhatsApp dat het Israëlische bedrijf 'nauw betrokken is' bij WhatsApp-hacks naar gebruikers.

NSO maakt spyware, die alleen geleverd zou worden aan overheden en wetshandhavers. Toch zou de spyware van NSO door sommige gebruikers worden ingezet om journalisten, ambtenaren en mensenrechtenorganisaties te bespioneren.

Uiteenlopende doelwitten

De 1400 accounts die volgens WhatsApp met spyware van NSO bedreigd werden, behoren tot allerlei gebruikers. Er zat een telefoonnummer uit de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. tussen, maar ook nummers van politieke activisten uit Spanje, journalisten uit India en Marokko, Rwandese dissidenten pro-democratische geestelijken uit Togo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WhatsApp klaagt Israëlische spywaremaker aan 

De bekendste spyware van NSO heet Pegasus. Die spyware zou zowel werken op Android als iOS, en bij doelwitten gesprekken kunnen afluisteren, screenshots kunnen maken en data kunnen doorseinen als locatie, internetgeschiedenis en het adresboek van de gebruiker.

WhatsApp gesteund door concurrenten

WhatsApp wil tegenover de Britse krant niet reageren. NSO zegt zich van geen onderzoek bewust te zijn. De spywaremaker beroept zich in de zaak van WhatsApp op zijn soevereine immuniteit: geen verantwoordelijkheid voor wat overheden met NSO-spyware doen.

WhatsApp werd in de zaak tegen NSO eerder al gesteund door Google, Microsoft en Amnesty International. De rechter doet binnenkort uitspraak in de zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Iraanse spyware draait in datacenter bij Haarlem'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van