Apple App Store onder vuur

'ACM nadert besluit over machtsmisbruik Apple'

26 februari 2021 00:18 Aangepast: 26 februari 2021 00:23

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft zijn onderzoek of Apple zijn marktmacht heeft misbruikt bijna afgerond.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van brieven die de waakhond aan softwareontwikkelaars stuurde.

De ACM keek naar de verplichting van Apple aan appmakers om het betalingssysteem van Apple te gebruiken en de verplichte afdracht van tot 30 procent van de inkomsten aan het Amerikaanse bedrijf. De toezichthouder gaf geen aanwijzing hoe die beslissing uit zal vallen.

Klachten Spotify en maker Fortnite

In meerdere landen wordt onderzoek naar Apple gedaan vanwege machtsmisbruik bij zijn appstore. Diverse bedrijven als muziekstreamingdienst Spotify en Epic Games, de maker van het spel Fortnite, hebben de afgelopen jaren geklaagd bij toezichthouders.

Zij vinden dat Apple te veel macht heeft met zijn App Store. Dat is de enige manier om apps aan te bieden voor iPhones en iPads en Apple bepaalt welke apps wel en niet toegelaten worden. Bovendien zou het bedrijf zijn eigen apps voortrekken ten opzichte van concurrenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'VS onderzoekt of login-knop Apple marktverstorend werkt'

Verwijzen naar websites verboden

De ACM zou een van de eerste waakhonden kunnen zijn die een uitspraak doet over Apples praktijken rond de betalingen voor de App Store. Daarbij kijkt de marktwaakhond ook naar een regel waarbij Apple het makers van apps verbiedt om gebruikers daarvan erop te wijzen dat ze bijvoorbeeld via de website een goedkoper abonnement kunnen afsluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Apple-ecosysteem: vloek of zegen?

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van