Gehackt

Hack bij Stadgenoot: data 30.000 mensen gestolen

25 februari 2021 13:55 Aangepast: 25 februari 2021 14:25
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Bij een hackaanval op de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot zijn de persoonsgegevens van zo'n 30.000 mensen buitgemaakt. Stadgenoot heeft nog geen meldingen ontvangen dat de data misbruikt zijn.

De woningcorporatie waarschuwde de gedupeerden woensdag voor de gevolgen van het datalek, en riep hen op eventueel misbruik te melden.

Het gaat om de gegevens die mensen invulden op aanbod.stadgenoot.nl, waar koopwoningen, huurwoningen en parkeerplaatsen worden aangeboden. "Dat waren gegevens als de naam, e-mailadres, telefoonnummer en het huidige adres. Het hangt er ook vanaf wat mensen zelf hebben ingevuld, want niet alle velden zijn verplicht. Er zijn geen inkomensverklaring of BSN-nummers geüpload", aldus een woordvoerder.

De website wordt gehost door een externe partij, die gehackt was. Inmiddels is het gat gedicht en is er een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Studenten en docenten UvA en HvA krijgen phishingmails na aanval

'Pas op voor phishing'

Alle mensen die zich hadden geregistreerd op de website, wordt geadviseerd op te letten als ze benaderd worden door partijen die zeggen dat ze namens Stadgenoot contact opnemen.

"Wees dus de komende tijd extra waakzaam voor nepbrieven, phisingmails of telefoontjes van oplichters. Mocht u benaderd worden door een partij die zich voordoet als Stadgenoot en u vertrouwt het niet, dan vragen we u daarvan een melding bij ons te maken", aldus de woningcorporatie. Zulke meldingen heeft de corporatie nog niet ontvangen. Wel kwamen er veel vragen binnen over wat er precies gebeurd is met de gegevens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Phishing over pakketjes neemt toe: '1000 euro schade per dag'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van