Australië vs Facebook

Facebook: 'We gaan een miljard dollar in nieuwsorganisaties investeren'

24 februari 2021 21:22 Aangepast: 24 februari 2021 21:34

Facebook is van plan om de komende drie jaar een miljard dollar (822 miljoen euro) te investeren in nieuwsbedrijven.

Topman Nick Clegg schrijft dat "de claims dat Facebook originele journalistieke producten steelt voor zijn eigen gewin zijn altijd onwaar geweest". Hij wijst op de ruzie met de Australische overheid, die er afgelopen week kort voor zorgde dat Australisch nieuws niet meer gedeeld kon worden op het platform.

Dit weekend kondigde Facebook na verdere onderhandelingen aan dat het nieuws weer zou toelaten in Australië.

De problemen tussen Facebook en Australië ontstonden vanwege een Australisch wetsvoorstel, waarin sociale mediaplatformen moeten betalen om content van nieuwssites te plaatsen. Het land hoopt daarmee de journalistiek te beschermen.

Volgens Clegg zijn de investeringen een "alternatieve aanpak" van hetzelfde probleem. Ze volgen op de 600 miljoen dollar die het bedrijf sinds 2018 investeerde in het nieuws. Clegg noemt deals die Facebook gesloten heeft met The Guardian, de Financial Times en verschillende andere nieuwsmedia.

Miniatuurvoorbeeld
Nieuwsblokkade

Premier Australië woest: 'Facebook heeft mijn land ontvriend'

'Journalistiek verdient meer aan ons'

De woorden van Clegg sluiten aan op de lijn die Facebook al langer vasthoudt. Volgens Facebook verdienen nieuwsbedrijven namelijk meer aan zijn platform dan andersom.

"Er zijn legitieme zorgen over de grootte en de macht van techbedrijven", schrijft Clegg. "Maar het internet heeft nieuwe regels nodig die voor iedereen werken, niet alleen voor grote mediabedrijven."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van