Australië versus techreuzen

'Mediawet Australië wordt waarschijnlijk aangenomen'

24 februari 2021 09:46 Aangepast: 24 februari 2021 10:39

Het wetsvoorstel dat Facebook en Google verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven, zal naar verwachting worden aangenomen.

De Australische regeringspartij, de Liberale Partij, heeft geen meerderheid in het hogerhuis van het parlement, maar krijgt voor het wetsvoorstel steun van Labour. Dat meldt persbureau Reuters. 

Het wetsvoorstel, dat momenteel in het Australische parlement wordt behandeld, vindt hooguit wat weerstand bij een aantal kleine partijen, aldus Reuters. Het wetsvoorstel leidde vorige week tot een escalatie van de ruzie tussen de Australische regering en Facebook nadat het socialemediabedrijf besloot het delen en bekijken van nieuws te blokkeren in Australië.

Compromis Facebook

De Australische Senaat is woensdag begonnen met het debatteren over de amendementen. Facebook meldde dinsdag dat het een compromis had bereikt met de regering, waarmee het de toegang tot nieuws van Australische gebruikers weer zou herstellen. De minister van Financiën krijgt onder een van de amendementen de mogelijkheid om Facebook of Google te ontzien van het naleven van de mediawet als die bedrijven "een aanzienlijke bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de Australische nieuwsindustrie".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Delen nieuws via Facebook weer mogelijk in Australië

Onder het oorspronkelijke wetsvoorstel werden de techreuzen onderworpen aan verplichte arbitrage als zij niet tot een overeenkomst zouden komen met de nieuwsuitgevers. Sommige Australische politici zijn bezorgd dat minister van Financiën Josh Frydenberg Facebook en Google dispensatie zal geven zonder dat die bedrijven iets terugdoen voor de journalistiek in Australië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Australische nieuwsapp schiet naar top iOS-lijsten na Facebook-ban

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van