Verkiezingen

Nu ook een online kieswijzer voor kinderen

23 februari 2021 13:04 Aangepast: 23 februari 2021 13:30
Beeld © ANP

Kinderen mogen niet stemmen, maar via de Kieswijzer voor Kinderen die vanaf dinsdag online is, kunnen ze wel kijken welke politieke partij bij ze past.

De Kieswijzer voor Kinderen is bedoeld voor kinderen van 8 tot 13 jaar die kunnen aangeven hoe ze denken over bijvoorbeeld het klimaat, zorg en economie. Ook zijn er stellingen over thema's als school, pesten en sociale media.

De uitkomst van de Kieswijzer voor Kinderen wordt bekendgemaakt kort voor de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. De studenten Wytze Walstra en Milou de Schrijver ontwikkelden de kieswijzer met Samsam en Kidsweek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elke doelgroep een eigen kieswijzer: wildgroei aan stemhulp

De destijds 9-jarige Walstra bedacht in 2010 al de Kinderstemwijzer. "De mensen in de politiek maken belangrijke besluiten over het leven van kinderen, maar maken politiek soms zo ingewikkeld dat kinderen het niet altijd kunnen volgen. De Kieswijzer voor Kinderen is geschreven in een taal die voor hen wel begrijpelijk is. Zo willen we laten zien dat politiek ook heel leuk kan zijn", aldus Walstra.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Weer een nieuwe stemhulp online: Kieskompas

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van