Nieuwsblokkade

Delen nieuws via Facebook weer mogelijk in Australië

23 februari 2021 09:20
Beeld © ANP

Facebook gaat het binnen een paar dagen weer mogelijk maken voor Australische gebruikers om via Facebook en Instagram nieuws te delen.

Het socialemediabedrijf had deze mogelijkheid eerder beperkt, als reactie op een wetsvoorstel dat Facebook en Google verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. De Australische regering heeft nu ingestemd met een aanpassing aan de regeling. "Facebook is weer bevriend met Australië, en Australisch nieuws zal worden hersteld op het Facebook-platform", zei minister van Financiën Josh Frydenberg.

"Wij zijn tevreden dat de regering heeft ingestemd met enkele veranderingen en garanties die onze zorgen wegnemen", zegt Facebook in een verklaring. Het bedrijf heeft lang geprobeerd het land op andere gedachten te brengen over het wetsvoorstel. Het stelde dat dit totaal geen begrip toont "voor de relatie tussen ons platform en uitgevers die het gebruiken om nieuws te delen".

Daling bezoekersaantallen

De regering stuurde het wetsvoorstel vorige week naar het parlement. Vervolgens zouden Facebookpagina's van overheidsdiensten, goede doelen en andere organisaties op zwart zijn gezet. Ook verdwenen Facebookberichten waarin mensen Australisch nieuws deelden. Vanwege de beperking zagen Australische nieuwssites hun bezoekersaantallen met ongeveer 13 procent dalen.

In het voorstel staat dat de techbedrijven een vergoeding moeten afspreken met mediabedrijven. De wet zou zorgen voor een duurzamere mediasector, stelt de regering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Premier Australië woest: 'Facebook heeft mijn land ontvriend'

Verplichte arbitrage

Er wordt nu onder meer gesleuteld aan een gevoelig punt in de mediawet: de regeling voor verplichte arbitrage. Als het Facebook en een mediabedrijf niet lukt het eens te worden over een vergoeding, moet een arbitragecommissie daar de knoop over doorhakken.

In de wetgeving komt nu onder meer te staan dat die arbitrage "een laatste redmiddel" is, meldt de Australische omroep ABC. De arbitrage is alleen bedoeld voor als het echt niet lukt om een deal te sluiten. Er komt ook een bemiddelingsperiode van twee maanden voordat de arbitragecommissie mag ingrijpen. Zo krijgen de partijen meer tijd om er onderling uit te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Australische nieuwsapp schiet naar top iOS-lijsten na Facebook-ban

Google

Google sloot al deals met meerdere grote Australische mediabedrijven over compensatie via het nieuwe product News Showcase. Met dat onderdeel kunnen redacties zelf bepalen welke artikelen ze gratis willen aanbieden via Google Nieuws. Zo zouden mediabedrijven meer abonnees kunnen werven voor digitale abonnementen.

Ook Europarlementariërs vinden de tijd rijp om Google en Facebook te laten betalen voor links naar nieuwsartikelen. Ze willen dit voorstel meenemen in de strengere regels die de EU wil opleggen aan techbedrijven.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google betaalt Franse media 76 miljoen voor nieuws

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van