Cybercrime

Studenten en docenten UvA en HvA krijgen phishingmails na aanval

19 februari 2021 14:47 Aangepast: 19 februari 2021 14:50
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) krijgen nepmails van cybercriminelen. Dat gebeurt nadat de instellingen werden getroffen door een cyberaanval.

De cybercriminelen hopen dat ze gebruikersnamen en wachtwoorden in handen krijgen als mensen erin trappen. In de mails staat dat mensen hun account moeten controleren of hun wachtwoord moeten veranderen, omdat de beide instellingen zijn getroffen door een cyberaanval.

"Een aantal andere aanvallers probeert misbruik te maken van de huidige situatie. Ze sturen e-mails naar medewerkers en studenten, zogenaamd vanuit de HvA of de UvA, met het verzoek om het account te controleren of wachtwoord te wijzigen. We vragen je om extra alert te zijn", laat de UvA weten.

'Professionele hackers'

De cyberaanval kwam woensdag aan het licht. De universiteit en de hogeschool willen niet zeggen of de aanvallers gijzelsoftware (ransomware) hebben geplaatst, maar zeggen wel dat de aanval is uitgevoerd door "professionele hackers die uit zijn op financieel gewin".

De UvA en de HvA delen hun computersystemen. Die zijn ondanks de aanval online en kunnen worden gebruikt. Onderwijs en wetenschappelijk onderzoek hebben "slechts zeer beperkt" last van de aanval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Professionele hackers' vielen UvA en Hogeschool van Amsterdam aan

Universiteit Maastricht

Eind 2019 werd de Universiteit Maastricht getroffen door ransomware. De aanvallers versleutelden toen alle bestanden op 267 servers en eisten losgeld.

De universiteit betaalde uiteindelijk het geëiste bedrag van 30 bitcoin. Dat was destijds zo'n 197.000 euro waard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Phishing over pakketjes neemt toe: '1000 euro schade per dag'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van