Clubhouse

App Clubhouse groeit snel: bijna 5 miljoen downloads deze maand

19 februari 2021 15:03 Aangepast: 19 februari 2021 16:00
Beeld © Getty

De praat-app Clubhouse groeit snel in populariteit. De iPhone-app kreeg er 4,6 miljoen gebruikers bij in de eerste zestien dagen van deze maand.

De praat-app Clubhouse was tot dinsdag wereldwijd 8,1 miljoen keer gedownload in de App Store van Apple. Dat meldt onderzoeksbureau App Annie. Op 1 februari telde Clubhouse nog maar 3,5 miljoen downloads wereldwijd. Van de 8,1 miljoen downloads tot nu toe kwamen er 2,6 miljoen uit de Verenigde Staten.

De app is ook snel populair aan het worden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Turkije en Brazilië, zegt het onderzoeksbureau. Ook in Nederland zijn steeds meer bekende personen, onder wie politici, profvoetballers, DJ's en influencers, actief op Clubhouse

Nog alleen voor iPhone

De live-audiochat-app is nog alleen te downloaden voor iPhones en nieuwe gebruikers kunnen zich momenteel alleen op uitnodiging van een bestaande gebruiker aanmelden. Het is nog niet bekend wanneer de Android-app van Clubhouse verschijnt. App Annie vergelijkt de opkomst van Clubhouse met die van video-app TikTok, dat in 2020 explosief groeide en nu ruim 1 miljard maandelijks actieve gebruikers heeft.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Praat-app Clubhouse is een hit: wat is er bijzonder aan?

Alleen live gesprekken

Clubhouse is een sociaal netwerk dat bestaat uit virtuele kamers waarin mensen live in audio met elkaar praten. Er is nog geen mogelijkheid om tekstberichten of foto's uit te wisselen, Clubhouse richt zich alleen op audiochats.

Gebruikers kiezen zelf wie er toegang heeft tot hun kamer of dat een kamer voor iedereen openbaar is. Ook bepalen ze steeds welke mensen mogen meepraten. Gesprekken zijn achteraf niet meer terug te luisteren. 

Elon Musk

Clubhouse krijgt sinds eind januari wereldwijd aandacht nadat Tesla-baas Elon Musk de app, die wordt gemaakt door een startup uit Californië, ging gebruiken. Cijfers over het aantal Nederlandse gebruikers zijn er nog niet.

Clubhouse kwam ook in het nieuws omdat de app door Chinese burgers werd gebruikt om de censuur in China te omzeilen. Inmiddels is de app in het land verboden.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Clubhouse: is de babbel-app meer dan een hype?

Twitter en Facebook

Concurrenten Twitter en Facebook zouden werken aan soortgelijke onderdelen voor live-audiochats.

Twitter test al een tijdje de Spaces-functie, waarmee gebruikers audiogesprekken in groepen kunnen voeren. Twitter zegt dat de tests met Spaces in maart ook onder Android-gebruikers zullen plaatsvinden. Wanneer iedereen Twitter Spaces kan gebruiken, is nog niet bekend. 

Facebook zou de functies van Clubhouse ook willen namaken. Facebook bouwde eerder de Stories-functie van Snapchat na in Instagram, de Facebook-app en WhatsApp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Politieagenten en militairen mogen Clubhouse gebruiken'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van