Delen van nieuws

Australische hulpdiensten geraakt door beperkingen Facebook

18 februari 2021 01:44 Aangepast: 18 februari 2021 11:29
In Australië zijn op Facebook-pagina's van nieuwszenders geen berichten te zien. Beeld © ANP

De beperkingen die Facebook in Australië heeft ingesteld op het delen van nieuws treffen ook de Australische hulpdiensten. Onder meer Facebookpagina's waarop wordt gewaarschuwd voor corona-uitbraken, bosbranden en tyfoons werken niet meer.

Facebook stelde de beperkingen in als reactie op een Australisch wetsvoorstel dat de socialemediagigant moet gaan verplichten om mediabedrijven te vergoeden voor het delen van nieuwsberichten. Australische gebruikers van Facebook en Instagram kunnen door de beperkingen minder nieuws gaan delen met hun contacten. Het Amerikaanse socialemediabedrijf had daar eerder al met de maatregel gedreigd.

Extreme weersomstandigheden

Inmiddels melden brandweerkorpsen, gezondheidsdiensten en meteorologische diensten in Australië dat er problemen zijn opgetreden met hun Facebookpagina's. Die worden geregeld gebruikt voor waarschuwingen in het land dat regelmatig met extreme weersomstandigheden te maken heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australische Facebook-gebruikers kunnen geen nieuws meer posten

De problemen worden bevestigd door de Australische minister van Milieu Sussan Ley. Zij zegt dat de pagina van de meteorologische dienst "is getroffen door de plotselinge restricties voor nieuwscontent" en raadt Australiërs aan om de website van de weerdienst te raadplegen.

Reactie Facebook

Minister van Financiën Josh Frydenberg, die over het gewraakte wetsvoorstel gaat, heeft na een gesprek met Facebook-topman Mark Zuckerberg gezegd dat hij met het socialemediabedrijf in gesprek blijft.

Facebook stelt in een verklaring dat overheidspagina's op het sociale medium geen effecten zouden moeten ondervinden van het gewijzigde beleid voor het delen van nieuws door Australische gebruikers. Wel zegt Facebook dat het het begrip nieuws "een brede definitie" geeft "omdat de wet geen duidelijke uitleg geeft over de definitie van nieuwscontent".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Google en Facebook dicht bij deal met Australische media'

Regering Australië woest: 'Oprecht geschokt'

De Australische regering heeft woedend gereageerd op problemen met de Facebookpagina's van hulpdiensten. Minister van Volksgezondheid Greg Hunt zei "oprecht geschokt" te zijn dat Facebook "acties onderneemt die gezondheidswebsites treft". Minister van Financiën Josh Frydenberg veroordeelt de acties van Facebook en stelt dat het optreden de reputatie van het bedrijf in Australië beschadigt. "De ogen van de wereld zijn gericht op wat er nu in Australië gebeurt."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore