Ga naar de inhoud
TikTok

'ByteDance ziet af van verkoop Amerikaanse tak TikTok'

Beeld © Getty Images

ByteDance, de Chinese eigenaar van video-app TikTok, ziet af van de verkoop van de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan Oracle en Walmart nu Trump het Witte Huis heeft verlaten.

Dat meldt de krant South China Morning Post op basis van een ingewijde bron. Trump had met een presidentieel decreet bevolen dat TikTok in de VS verboden zou worden zolang de app in Chinese handen is, maar de nieuwe regering van Joe Biden stak daar deze week een stokje voor.

Terwijl er meerdere rechtszaken werden gevoerd om de gedwongen verkoop tegen te houden, had ByteDance al een concept-akkoord gesloten met het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle en winkelketen Walmart. Maar, zo zegt een bron tegen de South China Morning Post, die deal was vooral bedoeld om de regering-Trump in zijn eisen tegemoet te komen. "Trump is nu vertrokken, en met hem de bestaansreden van de deal", aldus de ingewijde.

Uitgesteld

Dat de gedwongen verkoop van TikTok voorlopig niet hoeft door te gaan, werd afgelopen week gemeld door The Wall Street Journal. Het Witte Huis maakte bekend de vermeende veiligheidsrisico's van de app nog eens nader te onderzoeken. De regering-Biden heeft een rechtszaak over een ophanden zijnde verbod op de app tot nader order opgeschort.

De gedwongen verkoop van de app was door een reeks juridische overwinningen door TikTok-moeder ByteDance eerder al uitgesteld.

Regering
Lees ook
Regering Biden bekijkt veiligheidsrisico's TikTok opnieuw

Data opslaan in VS

ByteDance overweegt momenteel een nieuwe structuur voor zijn Amerikaanse activiteiten, zegt de bron van de South China Morning Post.

Onder Trump zetten de Verenigde Staten hoog in tegen bedrijven die een veiligheidsrisico vormen, bijvoorbeeld omdat ze te nauwe banden hebben met de Chinese overheid of het leger van dat land. Ten aanzien van ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, was het grootste bezwaar dat de gegevens van alle gebruikers in China werd opgeslagen.

ByteDance liet weten bereid te zijn die data in de VS op te slaan, maar dat was voor de regering-Trump onvoldoende.

Volg Bright op TikTok

Hoe
Luister ook de Bright Podcast
Hoe TikTok Nederland verovert
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl