Tech

Wetvoorstel naar parlement Australië: Google moet media betalen

12 februari 2021 09:45 Aangepast: 12 februari 2021 10:37

De Australische regering stuurt volgende week een wetsvoorstel naar het parlement dat ertoe moet leiden dat Google en Facebook mediabedrijven moeten gaan betalen voor inhoud of kopij die op die via die platformen wordt gedeeld.

"Het wetsvoorstel wordt door het parlement in overweging genomen in de week die begint op 15 februari", aldus Josh Frydenberg, de Australische minister van Financiën. Als het voorstel ook de steun van de oppositie krijgt, kan de wet, die volgens Google "onwerkbaar" is, deze maand nog van kracht zijn.

Dat de procedure rond de nieuwe wet zo snel gaat, heeft er mede mee te maken dat de senaatscommissie die het voorstel bestudeerde, geen verdere aanbevelingen heeft.

Google en Facebook hebben de afgelopen maanden veel druk uitgeoefend op Frydenberg en premier Scott Morrison in de hoop dat die water bij de wijn zouden doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Betalen voor nieuws: techreuzen ook in EU verder onder druk

Google lanceerde vorige maand een nieuwsplatform in Australië waarbij wordt betaald voor het nieuws. Daarvoor sloot Google zelfstandig deals met uitgevers. Het bedrijf hoopte daarmee te kunnen aantonen dat het wetsvoorstel onnodig is.

In januari werden Google en de Franse uitgevers het al eens over een regeling waarin Google nieuwsmedia betaalt in ruil voor het recht om kopij online aan te bieden. In Nederland biedt Google dit nieuwe onderdeel, News Showcase genaamd, momenteel nog niet aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Microsoft wil rol Google overnemen in Australië'

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van