Ga naar de inhoud
Bedreiging economie

Cyberdreiging uit China en Rusland groeit: veiligheidsdiensten slaan alarm

Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer. Beeld © ANP

De Nederlandse economie wordt acuut bedreigd door hackers uit China en Rusland. Daarvoor waarschuwen de AIVD, MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De veiligheidsdiensten pleiten tegenover het Financieel Dagblad voor meer budget, om de 'onmiddellijke dreiging' aan te kunnen pakken. Dagelijks betrappen de diensten hackers uit China en Rusland. Ze hebben het gemunt op computers van bedrijven, universiteiten en zelfs de vitale infrastructuur van ons land, zoals drinkwatervoorziening, banken, telecom- en energienetwerken.

Wapenwedloop

"Er is een nieuwe wapenwedloop gaande. Daarin past geen naïviteit. Het nationale verdienvermogen wordt bedreigd", zegt directeur-generaal Erik Akerboom van de civiele inlichtingendienst AIVD tegen het FD. Volgens Akerboom lopen 'alle kroonjuwelen' van de Nederlandse economie gevaar. "Ze willen het, ze kunnen het en ze doen het", zegt MIVD-directeur Jan Swillens tegen het FD.

De AIVD heeft nu een begroting van 308 miljoen euro, die recent nog werd verhoogd. Toch is er meer geld nodig voor extra hackers en ict-systemen. De begrotingen van de andere veiligheidsdiensten zijn niet openbaar.

Geheime
Lees ook:
Geheime dienst AIVD rolt Russisch spionagenetwerk op in Nederland

'Chinese dreiging onderschat'

Belangrijke doelwitten, en de 'kroonjuwelen' waarover Akerboom spreekt, zijn onder meer bedrijven in de maritieme sector, de lucht- en ruimtevaart, kunstmatige intelligentie (AI) en kwantumtechnologie.

Ondernemers en universiteiten onderschatten vooral de Chinese dreiging, vindt de AIVD-directeur. Het land heeft volgens Akerboom een 'bestellijst van technologie die ze willen ophalen in de wereld'. Dat kan gebeuren met investeringen, of via cyberdiefstal. Ook zulke buitenlandse investeringen moeten volgens de topman beoordeeld worden 'vanuit het perspectief van nationale veiligheid'. Concrete voorbeelden van zulke investeringen noemt Akerboom niet.

'Meeluisteren'
Lees ook:
'Meeluisteren' met de geheime dienst: AIVD lanceert eigen podcast

Bedrijven klagen over eenrichtingsverkeer

Hoewel de veiligheidsdiensten pleiten voor meer overleg met bedrijven, ervaren die bedrijven momenteel vooral eenrichtingsverkeer. De communicatie is gebrekkig en ondernemers moeten vooral data aanleveren, zonder daar wat voor terug te krijgen, zegt Michiel Steltman van de koepel van datacenters in het FD. De diensten erkennen die problemen en beloven beterschap met nieuwe communicatieplannen.

Cybercriminaliteit
Lees ook
Cybercriminaliteit in Nederland in 2020 meer dan verdubbeld
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van