Elektrische auto's

Duurtest Fiat 500e: de kennismaking

12 februari 2021 09:44 Aangepast: 12 februari 2021 10:23
Beeld © Bram Willemse

De Fiat 500 is er in een elektrische uitvoering. Op papier lijkt dit een ideale tweede auto of stadsauto. Onze autotester Rutger rijdt vier weken lang in de kleine Italiaan om te checken of dat ook echt zo is.

Rutger Middendorp reviewt auto's voor Bright. Volg de updates.

Ja, er bestond al een elektrische Fiat 500e, maar die werd gemaakt voor Californië en wordt in Nederland alleen als import aangeboden. Het verhaal gaat dat Fiat op elke verkochte auto geld moest bijleggen. Alles om maar aan boetes voor uitstoot te ontkomen.

Want Fiat maakte onderdeel uit van Fiat Chrysler (FCA) en die maken ook Jeeps én Chryslers en die hebben geen heel gunstig verbruik. De Fiats moesten dat compenseren. Inmiddels is FCA samengegaan met de PSA groep (onder andere Peugeot, Citroën en Opel).

De eerste Fiat 500e was een aangepaste benzine-auto. De nieuwe Fiat 500e is helemaal van de grond af ontworpen als elektrische auto. De grap is dan ook dat de benzinevariant die nu nog verkocht wordt de oude auto is en deze nieuwe alleen in elektrische versie te verkrijgen.

Er zijn wel drie opties. Deze Berlina: een reguliere driedeurs. De cabrio: een tweedeurs met een dak dat tussen een groot panoramadak en een cabriodak in zit. De 3+1: een maffe 4-deurs die grotendeels lijkt op de 3-deurs, maar aan één kant een suicide deurtje heeft om instappen makkelijker te maken.

De prijzen zijn slim opgebouwd. De auto begint bij 23.900 euro. Daarvoor heb je de driedeurs met een kleine 24 kWu accu en een 95 pk motor. Het WLTP-bereik is dan ook slechts 180 kilometer. Snelladen kan met maximaal 50 kW en verwacht ook niet teveel van de standaardopties. Een USB-aansluiting is er bijvoorbeeld niet. Echt een boodschappenautootje, dus.

Alle andere varianten hebben een accu van 42 kWu die je een officieel bereik geeft van iets over de 300 kilometer. Dankzij de 118pk motor heeft hij ook net iets meer pit. Van 0 naar 100 km/u doe je in 9 seconden. En de optielijst ziet er een stuk korter uit.

Volgende week vertellen we je alles over de uitvoering die wij rijden.

Rutger Middendorp test elke maand een auto voor Bright. Volg de updates.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van