App Store-economie

'Aantal Nederlandse app-makers groeit sterk door ondanks pandemie'

10 februari 2021 17:00 Aangepast: 11 februari 2021 10:22

Het aantal banen in de Nederlandse app-economie is het afgelopen jaar verder toegenomen, zegt Apple tegen Bright. Nederland doet het bovengemiddeld goed vergeleken met de rest van Europa.

Momenteel zijn er in Nederland ruim 184.000 banen die voortvloeien uit apps in de Apple App Store. Dat zegt Christopher Moser, Senior Director van de Apple App Store, in gesprek met Bright.

Het aantal banen in de Nederlandse App Store-economie is daarmee afgelopen jaar met 7,5 procent gegroeid. In 2019 ging het nog om 171.000 banen, in 2018 stond de teller op 167.000. Banen in de app-economie zijn volgens Apple banen die ondersteund worden door het App Store-ecosysteem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple gaat anti-tracking popups voor apps toevoegen

Miljoenenomzet

Nederland heeft volgens Apple één van de meest actieve gemeenschappen van appmakers ter wereld, met zowel grote als kleine ontwikkelaars. "Sterker nog: de cijfers wijzen uit dat Nederland het nummer 1 land in Europa is als je de banen uit de app-economie afzet tegen het werkende deel van de bevolking", zegt Moser.

De App Store zorgt niet enkel voor banen, maar levert ook geld op. Nederlandse app-makers hebben in 2020 samen 620 miljoen euro verdiend. In 2019 was dat nog 450 miljoen euro. "Ondanks de pandemie zijn de betalingen aan Nederlandse app-ontwikkelaars vorig jaar dus met ruim 35 procent gestegen", aldus Moser.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple verlaagt App Store-commissie voor kleine appmakers

Kracht van Nederland: design

Apple vraagt ontwikkelaars die in-app-aankopen zoals abonnementen aanbieden, een deel van de inkomsten. Toch verdient het gros van de ontwikkelaars zijn geld zonder commissie aan Apple te betalen. "85 procent van de apps is gratis, en die ontwikkelaars betalen niks aan Apple", zegt Moser. Het gaat dan bijvoorbeeld om apps om eten of kleding mee te bestellen.

In november verlaagde Apple de App Store-commissie voor kleinere app-makers. Wie minder dan 1 miljoen dollar per jaar omzet met zijn app, betaalt Apple geen 30 procent maar 15 procent commissie sinds 1 januari van dit jaar. "Zo kunnen kleine ontwikkelaars meer risico's nemen en hun teams sneller uitbreiden", stelt Moser.

Volgens de Senior Director ligt de kracht van Nederlandse succes onder meer in de mengeling van grote en kleine bedrijven en app-makers die Nederland kent, en in ontwerp. "Als wij Nederlandse ontwikkelaars spreken, zijn ze erg gericht op het product. Jullie hebben buitengewoon talent voor ontwerp in Nederland dat wereldwijd kan meedoen", zegt Moser.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van