Cryptocoins

Bende stal 100 miljoen aan cryptomunten, ook van sterren

10 februari 2021 13:39 Aangepast: 10 februari 2021 13:49

Een groep criminelen heeft volgens Europol voor meer dan 100 miljoen dollar (82 miljoen euro) aan cryptomunten gestolen.

De cybercriminelen hadden het onder meer voorzien op internetberoemdheden, topsporters, musici en hun gezinnen. Europol meldt dat er dinsdag acht arrestaties zijn verricht, nadat eerder ook al twee verdachten waren opgepakt in België en op Malta.

De daders kregen op een illegale manier toegang tot de telefoons van hun slachtoffers. Zo konden ze cryptomunten en persoonlijke informatie stelen. Ook namen ze accounts van hun slachtoffers over op sociale media. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VN: Noord-Korea stal kwart miljard aan cryptomunten

Sim swapping

De criminelen gebruikten een techniek die bekendstaat als 'sim swapping', waarbij iemands telefoonnummer wordt overgenomen. Volgens Europol is sim swapping een van de belangrijkste trends op het gebied van cybercrime.

De criminelen weten de sim van het slachtoffer te deactiveren en het nummer over te dragen naar een eigen simkaart. Dit wordt veelal gedaan door providers te misleiden of via omgekochte medewerkers van telecombedrijven, stelt Europol. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Cryptomunt van Facebook heeft nieuwe naam: diem

'Duizenden slachtoffers'

Er liep volgens Europol sinds het voorjaar van 2020 een onderzoek naar de criminelen. Daar waren politiediensten bij betrokken uit België, Malta, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Het in Den Haag gevestigde samenwerkingsverband Europol speelde een coördinerende rol.

Onderzoekers kwamen uiteindelijk een netwerk van een twaalftal criminelen op het spoor. Die hadden het vorig jaar voorzien op "duizenden slachtoffers".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elon Musk twittert cryptomunt dogecoin naar record

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van