Goede kwartaalcijfers

Aantal twitteraars groeide vorig jaar flink (dankzij de pandemie)

10 februari 2021 00:36 Aangepast: 10 februari 2021 10:38
Ter illustratie. Beeld © ANP

Vorig jaar steeg het aantal twitteraars met 40 miljoen, waardoor er wereldwijd nu zo'n 192 miljoen mensen gebruikmaken van Twitter. Topman Jack Dorsey spreekt van een 'uitzonderlijk jaar'. In het laatste kwartaal wist het bedrijf een winst van 1,3 miljard dollar te behalen.

Grote gebeurtenissen, zoals de coronacrisis en de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zijn volgens het bedrijf oorzaken voor de snelle groei van het aantal twitteraars. Discussies erover worden vaak via Twitter gevoerd.

'Trotser dan ooit'

Al met al steeg het aantal gebruikers vorig jaar met een kwart ten opzichte van een jaar eerder. Alleen toen Twitter tijdens de Amerikaanse verkiezingen besloot misleidende de tweets te voorzien van een waarschuwing, zakte de groei even in. Daar waren sommige gebruikers blijkbaar niet van gediend.

"We zijn trotser dan ooit om het publieke debat te dienen, helemaal in deze ongekende tijden", vertelde topman Jack Dorsey bij bekendmaking van de kwartaalcijfers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter scherpt regels rond racisme en haatzaaien aan

De omzet van Twitter bedroeg in het afgelopen jaar 3,7 miljard dollar, zo'n 7 procent meer dan een jaar eerder. "We zijn een platform dat duidelijk veel groter is dan welk onderwerp of wel account ook", zei Dorsey. Hij doelde daarbij op de beslissing van het bedrijf om het twitteraccount van president Donald Trump permanent te blokkeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter neemt Nederlands nieuwsbriefplatform Revue over

Advertentie-inkomsten

De advertentie-inkomsten van Twitter stegen in het vierde kwartaal met 1,2 miljard dollar. Dat is ruim een derde meer dan tijdens hetzelfde kwartaal, een jaar eerder. In het tweede kwartaal vorig jaar kelderden de advertentie-inkomsten nog, toen adverteerders zoals Unilever, Coca Cola en Starbucks besloten Twitter vaarwel te zeggen.

Twitter is bijna geheel afhankelijk van advertentie-inkomsten, al werkt het bedrijf ook aan abonnementen met extra functies voor betalende gebruikers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Nepnieuws op Twitter met 73 procent gedaald na ban Trump'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore