Microfoon aan

'Lek toont privacyindicator in Android 12'

09 februari 2021 21:00
Android 12 Beeld © XDA-Developers

Android 12 heeft een functie om te zien of je camera of microfoon aanstaat, schrijft XDA-Developers op basis van gelekte screenshots van de nieuwe update van het besturingssysteem van Google.

XDA-Developers kan niet met volle zekerheid zeggen of de gelekte documenten echt zijn, maar schrijft dat ze afkomstig zijn van een vertrouwde bron. Op de afbeeldingen is een groen veld rechts bovenin te zien in het meldingenscherm, met camera- en microfoonicoontjes.

Die zouden altijd aanwezig zijn op het scherm als de camera of de microfoon gebruik wordt.

Apps luisterden vaak mee

Dat zou de langverwachte nieuwe privacyfunctie kunnen zijn waar Google al lang aan werkt. Klik je op de icoontjes, dan krijg je volgens XDA-Developers een scherm te zien met de naam van de app die op dat moment je microfoon of camera gebruikt.

Honderden apps kwamen de afgelopen jaren in opspraak omdat ze stiekem gebruik maakten van de microfoon of camera. Google werkt nu zo'n twee jaar aan een functie om dat te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Smartphone

Apps voor kinderen luisteren stiekem mee

Kleine visuele aanpassingen

Delen van de user interface van Android 12 zijn in de screenshots aangepast zodat ze de kleuren van de ingestelde achtergrond reflecteren.

Er zijn verder kleine aanpassingen gedaan aan het meldingenscherm, zoals het wisselen van de locatie van datum en tijd en het verminderen van het aantal Quick Settings-knoppen van zes naar vier.

Android 12 is waarschijnlijk vanaf september te downloaden.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van