Ga naar de inhoud
Cyberpunk 2077

Maker Cyberpunk 2077 en The Witcher gehackt: dader eist losgeld

Beeld © CD Projekt Red

Het grote Poolse gamebedrijf CD Projekt is slachtoffer geworden van een hack met gijzelsoftware.

CD Projekt is wereldwijd bekend van het onlangs verschenen Cyberpunk 2077 en de gameserie The Witcher. Het bedrijf is aangevallen door een hacker, meldt CD Projekt op Twitter. De brief van de hackers is ook toegevoegd.

Broncode in handen

De hackers stellen de volledige broncode in handen te hebben van Cyberpunk 2077, de The Witcher-games en digitaal kaartspel Gwent. Ook hebben de hackers documenten versleuteld rond administratie, juridische zaken, personeelszaken en investeringen.

Gijzelsoftware
Lees ook:
Gijzelsoftware en hackers: steeds meer bedrijven willen zich verzekeren

Niet op eisen ingaan

Servers van CD Projekt zijn ook versleuteld, al houdt de hacker er rekening meer dat het bedrijf een backup heeft. Die backup is er inderdaad, licht CD Projekt toe. "We hebben onze IT-infrastructuur inmiddels veiliggesteld en zijn begonnen met het herstellen van de data", aldus de ontwikkelaar.

CD Projekt is niet van plan op de eisen van de hacker in te gaan, en ook niet wil onderhandelen. "We beseffen dat dat uiteindelijk kan leiden tot het vrijgeven van de gestolen gegevens", aldus het bedrijf. CD Projekt neemt alvast stappen om de schade in zo'n geval zo veel mogelijk te beperken.

Cyberpunk
Lees ook:
Cyberpunk 2077-ontwikkelaar aangeklaagd wegens leugens over game

'Data spelers niet gestolen'

De getroffen systemen bevatten voor zover bekend geen gegevens van spelers. De relevante autoriteiten zijn volges CD Projekt al benaderd.

CD Projekt kwam onlangs nog in opspraak toen de game Cyberpunk 2077 na hoge verwachtingen bleek te kampen met veel technische problemen. Het spel bleek eigenlijk nog niet af, het bedrijf bood meermaals zijn excuses aan en bracht de afgelopen maanden meerdere updates uit voor het spel.