Ga naar de inhoud
Sociale media

TikTok gaat leeftijd Italiaanse gebruikers controleren na dood meisje

Muziekvideoapp TikTok blokkeert in Italië alle accounts van gebruikers onder de dertien jaar oud, schrijft Reuters. Het Chinese bedrijf heeft woensdag ingestemd met de eis van de Italiaanse overheid om kinderen beter te beschermen tegen potentieel gevaarlijke hypes in de app.

Een tienjarig meisje uit de Italiaanse stad Palermo overleed afgelopen maand na een poging de 'blackout challenge' te doen. Deze TikTok-uitdaging houdt in dat mensen in een video zich zo lang mogelijk verstikken. Het is niet de eerste hype op TikTok met potentieel gevaarlijke gevolgen.

De Italiaanse overheid eiste daarop dat TikTok maatregelen zou nemen om toekomstige rampspoed te voorkomen. Het gebruik van TikTok door kinderen onder de dertien jaar is al langer verboden, maar TikTok voerde geen controles uit.

Volgens de Italiaanse privacywaakhond was het daarom te gemakkelijk voor jonge kinderen om toch via een omweg een TikTok-account aan te maken.

TikTok
Lees ook:
TikTok komt met waarschuwingslabel voor 'niet te checken' video's

Melden als gebruiker te jong is

TikTok zal vanaf 9 februari alle Italiaanse accounts blokkeren, en laat alleen  accounts terug van gebruikers die met een geboortedatum kunnen aantonen dat ze ouder dan dertien zijn. Daarnaast voegt TikTok een knop toe waarmee je een melding kan doen als je vermoed dat een gebruiker te jong is.

Ten slotte wil TikTok met een kunstmatige intelligentie gaan speuren naar accounts die vermoedelijk van jonge gebruikers zijn. Voor die laatste stap moet het bedrijf eerst goedkeuring krijgen van de Ierse privacywaakhond, omdat TikTok daar zijn Europese hoofdkantoor heeft.

Volg Bright op TikTok voor onze uitpakvideo's.

Luister ook onze podcast over de opmars van TikTok:

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

Bron: Bright
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl