Ga naar de inhoud
Neuralink

Startup Elon Musk koppelt brein van aap aan computer

Beeld © ANP

Elon Musk zegt dat zijn startup Neuralink het brein van een aap heeft aangesloten op een computer. De aap kan met zijn gedachten games spelen.

Musk deed de uitspraken in een gesprek op de nieuwe sociale app Clubhouse. Musk heeft naast Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX ook allerlei kleinere startups. Neuralink richt zich op het ontwikkelen van een interface tussen mens en computer. Met die technologie wil het bedrijf uiteindelijk mensen met hersenletsel helpen.

"Het is geen ongelukkige aap", beweert Musk over zijn proefdier. De app heeft volgens de techmiljardair een computerchip in zijn schedel, die met 'heel kleine draadjes' aan het brein is verbonden. "Je kan niet eens zien waar het hersenimplantaat erin is gestopt, behalve dat hij een donkere hanenkam heeft", aldus Musk.

Musks
Lees ook:
Musks gedachtenlezer: straks net zo normaal als ogen laseren?

Toepassing bij mensen met verlamming

Neuralink is niet de eerste organisatie die een proefdier met een hersenimplantaat een computer laat bedienen. Wetenschappers werken daar al langer aan. Neuralink zelf toonde vorig jaar ook al een varken met een hersenimplantaat.

Musk verwacht dat kunstmatige intelligentie op termijn slimmer en sneller wordt dan het menselijk brein. Mensen zouden dan een computerbrein nodig hebben om 'bij te blijven'.

Op korte termijn ziet Musk toepassingen van hersenbediening voor bijvoorbeeld mensen met een ledemaatverlamming. Zij zouden dan dankzij een hersenimplantaat toch apparaten kunnen bedienen.