Ga naar de inhoud
Ruimtevaart

SpaceX gaat toeristen naar de ruimte brengen

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, wil een volledig commerciële ruimtevlucht uitvoeren. Voor het eerst worden alle plaatsen aan boord verkocht aan toeristen.

Er zijn eerder ruimtetoeristen geweest, maar die gingen mee met professionele astronauten. De missie heet Inspiration4. Op zijn vroegst eind dit jaar is de lancering.

De reis is al verkocht aan de 37-jarige miljardair Jared Isaacman. Hij is de oprichter van betaaldienst Shift4. In zijn vrije tijd is hij straaljagerpiloot en bergbeklimmer.

Isaacman kiest drie Amerikaanse burgers die met hem mee mogen gaan. Zij krijgen een astronautentraining, waarbij ze onder meer hun ruimtevaartuig leren bedienen en wennen aan gewichtloosheid. Na de lancering zullen ze een paar rondjes rond de aarde vliegen, waarna hun capsule gecontroleerd in zee plonst en ze weer worden opgepikt.

Autoriteit
Lees ook
Autoriteit VS onderzoekt SpaceX na crash raket

Richard Branson

Met de missie is Musk zijn grote concurrenten te snel af. Richard Branson is al jaren bezig met ruimtetoerisme. Zijn bedrijf Virgin Galactic wilde in 2009 de eerste betaalde vlucht naar de ruimte maken, maar is nog steeds bezig met proefvluchten.

SpaceX bracht vorig jaar voor het eerst mensen naar het ruimtestation ISS. Dat was de eerste keer dat een bedrijf daar in slaagde. Tot dan toe hadden alleen de Sovjet-Unie en Rusland, de Verenigde Staten en China mensen in een baan rond de aarde weten te brengen.

Virgin
Lees ook
Virgin sluit deal met NASA over ruimtetoerisme naar ISS
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl