Ga naar de inhoud
Btw en invoerrechten

Douane waarschuwt: extra kosten bij Britse webshops

Nederlanders die iets kopen bij een Britse webshop kunnen door de brexit te maken krijgen met extra kosten. De douane zegt dat veel mensen nog niet weten dat er voortaan andere regels voor aankopen bij Britse webwinkels gelden.

Iedereen die iets bestelt bij een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde webwinkel moet in Nederland btw betalen over aankopen die 22 euro of meer kosten. Over producten met een aankoopwaarde die hoger is dan 150 euro betaal je invoerrechten.

"Als je je hier niet van bewust bent, kan dit een vervelende verrassing zijn", zegt Mariska Mirer, specialist Post & Koeriers bij de Douane.

Gevolgen shopgedrag

Onderzoek van de Douane wijst uit dat veel mensen al verwachtten dat de brexit invloed zou hebben op aankopen bij Britse webshops. "Toch denkt bijna een kwart van de respondenten dat de Brexit geen gevolgen heeft op hun eigen shopgedrag. Zij verwachten evenveel aankopen te doen in Britse webshops, ook als er eventuele bijkomende kosten zijn."

Amazon
Lees ook
Amazon opent groot pakketcentrum bij Schiphol

Inklaringskosten

De regels om iets te bestellen bij een Britse webshop zijn vanaf 1 januari 2021 hetzelfde als wanneer je iets bestelt buiten de EU, zoals Amerika of China. Naast de extra btw en invoerrechten, zijn er ook extra kosten voor de pakketbezorging, die inklaringskosten rekent.

De Douane waarschuwt consumenten er ook voor dat sommige producten niet meer ingevoerd mogen worden, zoals nepartikelen, etenswaar, medicijnen, kunst en antiek.

Webwinkel
Lees ook
Webwinkel Belsimpel breidt uit naar 15 landen met nieuw merk Gomibo