Ga naar de inhoud
Chromebooks

Chromebooks populairder dan ooit: 'Verkoop verdubbeld'

Chromebooks waren in 2020 populairder dan ooit, met fors meer verkopen dan in voorgaande jaren. Thuisonderwijs zorgde voor een veel grotere vraag naar de goedkope laptops met het Windows-alternatief ChromeOS.

In het vierde kwartaal van 2020 werden ruim 11 miljoen Chromebooks verkocht, berekende marktanalist Canalys. Dat is ruim vier keer zoveel als de 2,5 miljoen Chromebooks die in het vierde kwartaal van 2019 over de toonbank gingen.

In heel 2020 werden er ruim 30 miljoen Chromebooks verkocht, terwijl dat er in 2019 nog 14,7 miljoen waren: meer dan een verdubbeling. Canalys spreekt van een groei van 109 procent ten opzichte van 2019. Marktanalist Gartner berekende op zijn beurt een groei van 80 procent.

Apple
Lees ook:
Apple brengt wachtwoordextensie voor Chrome uit

Thuisonderwijs

De groei in populariteit van Chromebooks is opvallend vergeleken met die van Windows-pc's. Daar werden er in 2020 slechts 11 procent meer van verkocht dan in 2019. Apple zag de omzet over zijn Macs in het vierde kwartaal stijgen met 21 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De verklaring voor de grotere stijging van Chromebook-verkopen ligt volgens Canalys bij het toegenomen thuisonderwijs. In veel landen is in 2020 weken tot maanden thuisonderwijs gegeven, en Chromebooks zijn vaak de goedkoopste optie om kinderen een eigen laptop te geven.

Daar is zelfs de concurrentie het mee eens: de topman van Microsoft Education zei onlangs in gelekte opnames dat Chromebooks 'sneller, goedkoper en makkelijker uit te rollen' zijn dan Windows-pc's.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl