Ga naar de inhoud
Sociale media

Facebook stopt met aanbevelen activistische en politieke groepen

Mark Zuckerberg, topman van Facebook. Beeld © AFP

Facebook gaat stoppen met het aanbevelen van activistische en politieke groepen aan gebruikers. Dat maakte Facebook-topman Mark Zuckerberg bekend.

In de Verenigde Staten werd die maatregel afgelopen najaar al genomen vanwege de toegenomen politieke spanningen rond de presidentsverkiezingen.

Na een jaar waarin Facebook worstelde met het tegengaan van desinformatie en problematische inhoud, met name racistische, zegt Facebook zich meer te willen concentreren op "positieve" groepen. Het platform wil zijn gebruikers helpen "zich te amuseren", zei Zuckerberg bij een presentatie van de trimesterresultaten van zijn bedrijf.

'Kweekvijvers voor haat' 

De Democratische senator Ed Markey vroeg Zuckerberg dinsdag om tekst en uitleg over berichten waarin werd gemeld dat Facebook, ondanks het beleid in de VS rond de verkiezingen, er niet in slaagde het aanbevelen van politieke groepen te staken. Markey noemde die groepen "kweekvijvers voor haat" en stelde dat mede in dergelijke groepen de dodelijke bestorming van het Capitool op 6 januari was gepland.

Facebook
Lees ook
Facebook vreest effect van privacy-update Apple

Minder politieke berichten in feed

Bij zijn presentatie zei Zuckerberg woensdag dat zijn bedrijf "doorgaat met het verfijnen hoe dit werkt". Ook zei Zuckerberg te overwegen de hoeveelheid aan politieke inhoud in de nieuwsfeed van gebruikers te beperken.

Meerdere toezichthouders en belangengroepen hebben bij Facebook aangedrongen op het beperken van het aanbevelen van groepen gebaseerd op algoritmes. Zij stellen dat sommige Facebookgroepen een forum zijn geworden voor de verspreiding van desinformatie en extremistische activiteiten.

TikTok
Lees ook
TikTok passeert Facebook onder Nederlandse jeugd
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl