Ga naar de inhoud
Robots

Robotkwallen helpen om bedreigde koraalriffen te beschermen

In de strijd tegen bedreigde koraalriffen door klimaatverandering hebben Britse wetenschappers een robot ontworpen die is geïnspireerd op de vorm en de onderwaterbewegingen van een kwal.

De robot kan op een veilige manier aangetaste koraalriffen verkennen en bijdragen aan het beschermen van het rif. De robot, met een rubberen kop en acht tentakels, is gemaakt door een 3D-printer. Volgens de onderzoekers is de robotkwal tien tot vijftig keer efficiënter dan kleine onderwatervoertuigen die tot nu toe worden gebruikt.

Hij is wendbaarder en door "de zachte, flexibele buitenkant van de robot is deze ideaal voor operaties in de buurt van gevoelige omgevingen zoals koraalriffen, archeologische vindplaatsen of zelfs in wateren vol zwemmers", schrijven de experts in Science Robotics.

Vervanging voor duikers

Het apparaatje zou duikers in de toekomst kunnen gaan vervangen bij bijvoorbeeld het aanbrengen van herstellende stoffen op door klimaatverandering beschadigde koralen. De robot is getest in tanks en moet nog worden gebruikt in echte omstandigheden in de oceaan. Daarna hopen de makers de technologie snel toe te kunnen gaan passen.

Samsung-robot
Lees ook
Samsung-robot ruimt vaatwasser in en dekt de tafel
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter