Privacy

'Privégegevens tienduizenden Nederlanders na coronatest slecht beveiligd'

21 januari 2021 20:42 Aangepast: 21 januari 2021 21:16
Coronatest Beeld © ANP

De persoonlijke gegevens van tienduizenden Nederlanders die een coronatest lieten uitvoeren zijn slecht beveiligd, en hierdoor makkelijk toegankelijk voor buitenstaanders.

Dat concludeert Nieuwsuur na eigen onderzoek.

Het gaat onder andere om geboortedata, paspoortnummers, burgerservicenummers, e-mailadressen, reisbestemmingen en testuitslagen, meldt het medium. Zulke gegevens kunnen door kwaadwillenden worden misbruikt voor identiteitsfraude.

Het lek is ontstaan bij testbedrijf U-Diagnostics. Deze test onder andere vakantiegangers bij TUI en Corendon, personeel bij bedrijven en spelers van voetbalclubs. Een slecht beveiligde database was makkelijk in te zien door buitenstaanders.

WhatsApp

Daarnaast werden gegevens vrij gedeeld in een interne WhatsApp-groep waar medewerkers van de organisatie toegang toe hadden. Foto's van identiteitsbewijzen werden daar gedeeld. Hierdoor zagen niet alleen de meest noodzakelijke personen die privacygevoelige informatie, maar alle 300 deelnemers van de groep. 

In de groep werden inloggegevens van medewerkers uitgewisseld, waarbij iedereen elkaars wachtwoorden kon meelezen. De groep was toegankelijk voor Nieuwsuur, wat doet vermoeden dat andere buitenstaanders ook konden binnendringen.

Defensie

Volgens U-Diagnostics is correct omgegaan met de privégegevens en wordt gekeken naar betere beveiliging. Defensie, dat het bedrijf gebruikte voor tests van militairen, heeft de samenwerking direct gestaakt en een melding van een mogelijk privacylek gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderdduizend Nederlanders melden besmetting via CoronaMelder

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van