Geoblock mag niet

EU beboet gamebedrijven voor beperken verkoop games per land

20 januari 2021 16:44 Aangepast: 20 januari 2021 16:46

Het Amerikaanse Valve, bekend van gameplatform Steam, en vijf game-uitgevers zijn door de Europese Commissie beboet voor in totaal 7,8 miljoen euro vanwege 'geoblocking'. Klanten konden zo games niet altijd kopen of activeren vanwege hun locatie.

De bedrijven beperkten de grensoverschrijdende verkopen van ongeveer honderd pc-games op basis van de locatie van gebruikers. Dat is in strijd met de mededingingsregels in de EU. 

Volgens de Europese Commissie ontnamen de bedrijven de consumenten zo de voordelen van de digitale interne markt. Ze konden niet shoppen voor de beste aanbiedingen in alle EU-landen.

"Meer dan de helft van alle Europeanen speelt games", zegt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). "De industrie bloeit in Europa en is meer dan 17 miljard euro waard. De strafmaatregelen tegen de praktijken van Valve en vijf uitgevers dienen ter herinnering dat volgens de Europese mededingingsregels het bedrijven verboden is om contractueel grensoverschrijdende verkopen te beperken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 10 games waar we in 2021 op wachten

Valve krijgt een boete van 1,6 miljoen euro en de overige 6,2 miljoen is voor de Japanse uitgevers Bandai Namco en Capcom, het Franse Focus Home, Koch Media uit Oostenrijk en het Amerikaanse ZeniMax. De boete voor Valve viel hoger uit doordat het Amerikaanse bedrijf in tegenstelling tot de uitgevers geen schuld heeft bekend. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van