Pijnlijke fout

Britse politie verliest 400.000 gegevens door fout IT'er

20 januari 2021 15:33 Aangepast: 20 januari 2021 15:49
De Britse premier Boris Johnson Beeld © AFP

Zeker 400.000 gegevens zijn per ongeluk verwijderd uit de database van de Britse politie na een technisch probleem veroorzaakt door een menselijke fout. Dat meldt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

Ongeveer 400.000 vingerafdruk-, DNA- en arrestatierecords werden per ongeluk uit de politiedatabase verwijderd. Volgens minister Patel wordt geprobeerd de bestanden te herstellen, al is nog onduidelijk of dat gaat lukken.

De oorzaak is volgens de Britse regering een 'menselijke fout' in een programmascript dat in november al werd toegevoegd aan het systeem, maar dat pas eerder deze maand voor het eerst werd gedraaid.

De regering weet niet voor hoeveel zaken de blunder ernstige gevolgen zou kunnen hebben, zei premier Boris Johnson. Mogelijk moet een deel van de verloren gegevens opnieuw handmatig worden ingevoerd in de systemen. Er zijn naar schatting 213.000 gegevens over misdrijven, 175.000 gegevens over aanhoudingen en 15.000 gegevens over personen ten onrechte verwijderd.

Mensen vrijgelaten

Zaterdag werd bekend dat er duizenden politiegegevens uit het landelijk politiesysteem waren verdwenen, waaronder vingerafdrukken en gegevens over eerdere arrestaties. Vanwege de ontbrekende gegevens zijn in sommige gevallen verdachten na hun arrestaties weer vrijgelaten, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag. Hoeveel mensen er precies zijn vrijgelaten is onduidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie hielp ruim 300 Nederlanders met gegijzelde computer

'Schandalig'

Johnson noemde het woensdag "schandalig" dat de bestanden zijn verwijderd, maar zei dat de regering "hard aan het werk is" om de verloren bestanden terug te halen.

De database wordt intensief gebruikt bij politieonderzoeken. Opsporingsambtenaren kunnen gegevens over mensen, voertuigen en misdrijven checken. Ze kunnen met het systeem bijvoorbeeld opzoeken of bepaalde personen worden gezocht voor misdrijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie krijgt toegang tot databank Nederlands Forensisch Instituut

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van