E-boeken

Nederlandse bibliotheken lenen veel meer e-books uit

19 januari 2021 20:00 Aangepast: 20 januari 2021 10:55
Beeld © Thinkstock

Bibliotheken in Nederland hebben in 2020 veel meer e-boeken uitgeleend dan in het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Bibliotheek heeft gedeeld. Het aantal uitgeleende e-boeken ging vorig jaar met 44 procent omhoog. Daarmee steeg het aantal uitleningen naar 5,6 miljoen ten opzichte van 3,9 miljoen in 2019.

Het aantal uitgeleende audioboeken nam ook toe in 2020, waardoor 2,6 miljoen luisterboeken via de bibliotheek werden verschaft. In 2019 waren dat er 1,78 miljoen.

Nederlandse bibliotheken bieden abonnees de mogelijkheid om digitaal e-boeken en luisterboeken te lenen. Speciale software zorgt ervoor dat de uitgeleende materialen slechts beperkte tijd te gebruiken zijn.

Lockdowns

De Nationale Bibliotheek denkt dat de stijging deels te danken is aan het coronavirus. Tijdens de lockdown "hebben bibliotheken digitale uitleningen en de online apps actief onder de aandacht gebracht, aldus Eric Daamen van het team Lezen. 

Bibliotheken speelden ook slim in op de lockdown, door in maart bij de eerste golf honderd gratis e-boeken in de apps aan te bieden. Normaal gesproken wordt alleen rond de zomer een selectie e-boeken gratis beschikbaar gesteld.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consument merkt niks van lagere btw op e-books

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van