Elektrische auto's

Microsoft investeert in zelfrijdende auto: 'Autonoom vervoer wordt mainstream'

19 januari 2021 16:11 Aangepast: 19 januari 2021 17:20
Zelfrijdende conceptauto van Cruise

Microsoft investeert voor het eerst in een bedrijf dat zelfrijdende auto's ontwikkelt. Het softwareconcern gaat samenwerken met automaker GM en diens startup Cruise, dat werkt aan elektrische, zelfrijdende voertuigen.

Microsoft maakte de samenwerking met GM en Cruise vandaag bekend. Het softwarebedrijf draagt samen met GM en Honda een onbekend deel bij aan een nieuwe investering van ruim 2 miljard dollar in Cruise, dat nu op 30 miljard dollar wordt gewaardeerd.

Cruise is opgericht in 2013 en test sinds 2016 zelfrijdende auto's. Het is een van de grote concurrenten van Google-zusterbedrijf Waymo, dat ook zelfrijdende auto's ontwikkelt. Cruise wil zijn autonome voertuigen uiteindelijk aan consumenten aanbieden via een autodeelplatform.  

'Nul ongelukken en nul files'

Microsoft wordt door de deal de vaste cloudaanbieder van GM en Cruise. "We zullen de kracht van (cloudplatform) Azure gebruiken om autonoom transport mainstream te maken", zegt Microsoft-ceo Satya Nadella.

GM-ceo Mary Barra noemt Microsoft 'een geweldige aanvulling' en verwacht een 'toekomst van nul ongelukken, nul uitstoot en nul files'.

GM zegt ook voor 2025 wereldwijd dertig nieuwe elektrische automodellen te willen lanceren. De samenwerking tussen de autofabrikant en Microsoft gaat naast clouddiensten ook over kunstmatige intelligentie en machine learning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zelfrijdende auto Apple in 2024 de weg op'

Concurrenten

De investering in Cruise is de eerste grote stap van Microsoft op gebied van autonoom rijden. Concurrenten Google (Waymo), Amazon en Apple zijn daar al langer mee bezig. Waymo test al zelfrijdende taxi's op de openbare weg in de VS. Amazon-bedrijf Zoox onthulde vorig jaar een zelfrijdende taxi zonder stuurwiel, waarmee het de concurrentie met Uber wil aangaan.

Ook Apple heeft een project waarmee het werkt aan autotechnologie, waaronder zelfrijdende systemen. Tesla test momenteel onder een kleine groep gebruikers ook de volledig zelfrijdende versie van zijn Autopilot-systeem. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van